Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Kallbadhuset renoverat för över en miljon: ”Värre än vi trodde”

Kallbadhuset är vackrare än på länge. Nymålad och fräsch ligger hon redo i vattenbrynet för att fotograferas. Men renoveringen har varit både kostsam och utmanande.
– Det var faktiskt värre än vi trodde, säger snickarna Bo-Inge Carlsson och Kenneth Erlandsson.

Kallbadhuset är en av Varbergs stoltheter och den kanske mest fotograferade byggnaden i staden. Byggnadsverket är hårt utsatt för väder och vind där den står på pålar i vattenbrynet. Den senaste större renoveringen gjordes på 1980-talet och nu var det hög tid för en uppfräschning.

– Det var faktiskt värre än vi trodde. Vissa av spirorna på taket smulades sönder när vi tog i dem. Det är fukten som har trängt in och gjort att träet vittrat sönder, säger snickarna Bo-Inge Carlsson och Kenneth Erlandsson.

Varje spira på takets framsida är renoverad och de som inte har kunnat räddas har bytts ut. Enligt Jonas Holmgren har arbetet med renovering och målning av fasaden gått smidigt, förutom det tråkiga som hände i förra veckan då Kallbadhuset utsattes för vandalism. Någon eller några hade klättrat upp på taket och gjort åverkan. Flera av de nymonterade spirorna på takets framkant hade sparkats ned i vattnet.

– Nu har vi fått dem på plats igen och det känns skönt, säger Jonas Holmgren, förvaltare på Varbergs Fastighets AB.

– Jag känner mig stolt när jag cyklar förbi och ser hur fin byggnaden har blivit.

500 trädetaljer har renoverats

Tills för något år sedan förvaltades Kallbadhuset av kommunens serviceförvaltning, men numer ligger det under Varbergs Fastighets AB – precis som Societetshuset, Varmbadhuset, Tullhuset och andra fastigheter med kulturvärde.

Målet har varit att renovera så försiktigt som möjligt.

– Ändra ingenting har varit vårt uppdrag, berättar snickarna Bo-Inge Carlsson och Kenneth Erlandsson.

Allt som allt så räknar snickarna med att de hittills har renoverat cirka 500 trädetaljer på Kallbadhuset.

– Vi har haft ett tätt samarbete med Kulturmiljö Halland som hjälpt oss att ta fram färger så att vi har kunnat återställa på rätt sätt. Vi ska försöka hålla oss till konceptet från byggnadsåret 1903. Färgnyanserna är desamma som på 1980-talet, säger Jonas Holmgren.

Munblåst glas från Tyskland

Fasaden på sidan som vetter mot Barnens badstrand är nymålad och snickeridetaljerna renoverade eller utbytta.

– Alla blindfönster har vi plockat isär. Vi har tagit bort spröjsen, slipat, målat och sedan satt ihop alltihop igen, säger snickarna Bo-Inge Karlsson och Kenneth Erlandsson.

Ramen till rosettfönstret har bytts ut och nya glasdelar har importerats från ett företag utomlands.

– Glaset är munblåst från Tyskland och är av samma fabrikat som tidigare fönster, säger Jonas Holmgren.

På taket tar målarna nu de sista penseldragen för den här omgången. Under de elva veckor som renoveringen har pågått har vädret varit gynnsamt.

– Det var väl i början bara då vi hade skrapat som det kom regn och vi var lite oroliga för träet, säger Daniel Hannedahl, en av målarna.

Fortsättning efter sommaren

1,2 miljoner kronor var budgeterat för renoveringen och Jonas Holmgren tror att det kommer att landa där.

– Helt säker är jag inte förrän allt är klart och jag har räknat på det men det ser ut som om vi håller budget, säger han.

Fortfarande har Kallbadhuset tre sidor som står orenoverade. När det arbetet blir av är ännu inte helt bestämt.

– Vi ska försöka ta tag i det efter semestrarna någon gång i augusti. Vi insåg tidigt att vi inte skulle klara av hela projektet samtidigt utan behöver ta det i etapper. Det vi gör nu, fronten och entrén, är etapp ett och är ett väldigt tidsödande arbete, säger Jonas Holmgren.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här