Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kajsa Maria har smink och Instagram som jobb

Varbergaren Kajsa Maria Christiansson har fyra jobb. Ett av dem är som influencer över Instagram. Men vad gör en sådan egentligen?

Kanske bör man använda den svenska termen influerare i en svensk tidning, men för det stora flertalet är nog det engelska ordet influencer mer bekant. Så vi håller oss till det. Det är som inluencer varbergsbon Kajsa Maria Christiansson jobbar, bland annat.

– Jag jobbar även som studie- och yrkesvägledare, i frukt- och gröntavdelningen på Kvantum och som danslärare för barn på ABF, säger hon.

En influencer är helt enkelt någon som påverkar, influerar, någon annan. I dag handlar det ofta specifikt om personer med många följare på sociala medier som får betalt av företag för att visa upp deras varumärken. En form av marknadsföring eller reklam med andra ord.

Kombinerat smink med jobb

I Kajsa Marias fall handlar det om att visa upp olika sminkmärken på sitt Instagramkonto och sin blogg. På så vis kombinerar hon sitt intresse för smink med ett jobb.

– För mig började det med att jag hjälpte kompisar som frågade mig om sminkråd eftersom de vet att jag är intresserad av det. Sedan har det bara vuxit, säger hon.

Sminkintresset har hon haft sedan hon började sminka sig i tolvårsåldern.

– I samma veva fastnade jag mycket på Youtube och kollade på andra som sminkade sig. Jag tror att det är hantverket jag gillar. Men jag är värdelös på att rita så jag vet inte varför det blir fint i ansiktet, säger hon.

Hon började satsa på sitt instagramkonto på riktigt för ungefär tre år sedan, och de senaste ett och ett halvt åren har hon utvecklat det och sett att det har börjat ta fart.

– Jag har vågat satsa och testa nya grejer, och ju mer jag pushar mig själv och utmanar mig själv ju bättre går det även om det är skitläskigt. Man tänker att man kommer att få kritik för det man gör och att folk ska tycka att man är dålig, men oftast är det bara positiv respons, säger hon.

Lämnar aldrig arbetsplatsen

En vanlig reaktion som Kajsa Maria möter är att influencer inte är ett ”riktigt” jobb.

– Det kan jag förstå att man tror tills man har testat det. Precis som på andra jobb så har du deadlines och ansvarstaganden som ska genomföras på en viss tid, men skillnaden är att spelar ganska stor roll hur du ser ut och beter dig. Här lämnar du aldrig arbetsplatsen, och är konstant uppkopplad för att underhålla och ta hand om följarna, säger hon.

Är det stressigt?

– I perioder. Man kan lägga upp det lite hur man vill ha det själv, men i december hade jag 24 days of christmas (24 juldagar) där jag lade ut en sminkbild varje dag fram till jul. Det var stressigt, säger hon.

Samtidigt är det drömmen att låta influencerjobbet ta allt större plats så småningom.

– Det är verkligen att få jobba med mitt intresse, och är en sådan grej som jag aldrig trodde att jag skulle få göra. Så jag känner mig jättetacksam, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Kajsa Maria Christiansson:

Bor:

Kommer ursprungligen från Torestorp men bor i Varberg. Flyttade hit för studier till studie- och yrkesvägledare på Campus.

Ålder:

23

Gör:

Influencer under instagramkontot kajsamaria och bloggen kajsamaria.se. Jobbar även som studie- och yrkesvägledare, på Kvantum och som danslärare.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här