Kaj Berntsson har avlidit

Tidigare kommunalrådet Kaj Berntsson har avlidit. Han blev 77 år gammal.

ANNONS
LocationVarberg||

Kaj Berntsson avled oväntat under fredagsmorgonen. Ett välkänt namn för många varbergare eftersom han varit politiskt aktiv under väldigt många år som Socialdemokraternas starke man. Han satt i fullmäktige från 1973 till 2009, var kommunalråd från 1992 till 2002 och kommunstyrelsens ordförande mellan 1994 och 1997.

En av de främsta

För dagens Socialdemokratiske kommunalråd Jana Nilsson har Kaj Berntsson betytt mycket.

– Han var en av de främsta i partiet vid min start och vi hade en nära relation under de åren han var aktiv i politiken, säger han.

Kaj Berntsson växte upp i ett arbetarhem, blev murare och så småningom engagerad i fackföreningsrörelsen.

ANNONS

Jana Nilsson minns honom som rebellisk och att han gärna ville föra fram sina åsikter i talarstolen. Under Kaj Berntssons tid hade Socialdemokraterna majoriteten. Det var en utmanande tid med tuff lågkonjunktur och besparingar på tio procent som skulle genomföras.

– Han var med och tog de första stegen mot nya Campus och projektet att flytta hamnen till Farehamnen, minns Jana Nilsson.

Intresse av byggfrågor

Att kommunen skulle bygga mycket i en lågkonjunktur var Kaj Berntssons devis och han kämpade för att hyresrätter skulle byggas. Även när det gäller byggandet av Folkets hus i Varberg var han pådrivande.

– Vi har haft relativt lite kontakt de senaste åren men jag tänker på honom ofta. Han hade en stark roll i Socialdemokraternas utveckling i Varberg under 80- och 90-talet, säger Jana Nilsson.

Ture Isaksson, tidigare ordförande i fullmäktige, var även han partivän och bodde granne med Kaj Berntsson.

– Han var en väldigt god vän och jag känner stor saknad, säger Ture Isaksson.

LÄS MER:Kaj Berntsson: ”Greta Thunberg hade gillat det här”

LÄS MER:HN frågar: Är mordet på Olof Palme uppklarat nu?

LÄS MER:Är Västerport mest en förledande konsultidé?

ANNONS