Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Här sätts det upp solceller på Ture Isakssons villa. Från vänster till höger: Anna Algebäck (Svea Solar), Mikael Gunnarsson (Varberg energi), Kaj Berntsson, Kostas Bauza (Svea Solar), Ture Isaksson och Jerry Broo (Svea Solar). Bild: Matilda Carlström

Kaj Berntsson: ”Greta Thunberg hade gillat det här”

De två före detta kommunalråden på samma gata har gjort gemensam sak och satt upp solceller på taken.

I södra centrum, mitt emot pizzeria Pinocio, ligger Hummels väg. Här bor de två före detta socialdemokratiska kommunalråden och lokalprofilerna Kaj Berntsson och Ture Isaksson i varsin villa bara en stenkast från varandra. Den senaste tiden har de båda haft en byggnadsställning vid fasaden och jobbare på taket, något som väckt frågor hos grannar och bekanta.

– Många är nyfikna på vad vi gör här, mitt inne i stan, säger Kaj Berntsson.

”Rätt i tiden”

Anledningen är att de tagit steget att låta montera solceller på taket. Det var Ture Isaksson som kom med idén och Kaj var inte sen att haka på.

– Det ligger så rätt i tiden. Greta Thunberg hade gillat det här, säger Kaj Berntsson.

– Vi gör det framför allt av miljöskäl. Det måste vara den viktigaste frågan för alla nu, alla måste hjälpa till, det gäller även el, säger Ture Isaksson.

Ökat intresse

Mikael Gunnarsson är säljare på Varberg Energi, en av flera solcellsleverantörer, och han ser ett stort ökat intresse hos privatpersoner att montera solceller för eget bruk.

– Det har varit en helt vansinnig ökning. Mellan 2017 och 2018 fördubblade vi antalet ansökningar hos oss. Det finns en missuppfattning att Sverige inte har bra förutsättningar för solkraft, men det stämmer inte. Generellt har vi bra förutsättningar eftersom solen är uppe så lång tid här, säger han.

Jerry Broo jobbar på Svea Solar som är de som utför montaget.

– Vart vi än kommer frågar folk om det. Folk stannar och tittar och är nyfikna, det finns ett stort intresse, säger han.

Ringar på vattnet

Förhoppningen är att initiativet ska ge ringar på vattnet.

– Det har redan börjat. Grannarna i bostadsrättsföreningen mittemot har börjat prata om att montera solceller dom också, säger Ture Isaksson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här