Lördagskö. En vanlig syn i Läjet numera är morgonkön utanför Kräftvagnen. De längst fram har väntat sedan halv åtta på morgonen, inlindade i filtar i sina medhavda solstolar. Bild: Bengt Christensen
Lördagskö. En vanlig syn i Läjet numera är morgonkön utanför Kräftvagnen. De längst fram har väntat sedan halv åtta på morgonen, inlindade i filtar i sina medhavda solstolar. Bild: Bengt Christensen

Köer utan kräftgång i Träslövsläges hamn

Kräftvagnen i Läjet startades med en förhoppning om att sälja lite av sin fångst bredvid. I stället har man dagligen sålt slut varenda kräfta man fångat och utanför ringlar köerna långa.

ANNONS
|

I maj förra året bestämde sig två fiskebåtar i Läjet; Strannefjord och Marie, att slå sig samman och sälja en del av sin kräftfångst själva.

– Vi tyckte väl att det här med mellanhänder tog för mycket pengar och ville få lite bättre ekonomi på det, säger Johan Börjesson.

Han och kusinen Jonas Nilsson äger Strannefjord och tillsammans med bröderna Lars, Inge och Mats på båten Marie äger de även kräftvagnen.

Att sälja fångsten själva utan prispåslaget från mellanhänder och handlare visade sig vara omåttligt populärt. Köerna ringlar långa utanför vagnen och även dagar när det inte finns något att sälja, som när HN är på besök, knackar folk oavbrutet på dörren och vill köpa eller förhandsboka.

ANNONS

– Tidigare sålde vi i princip allt till Göteborg men nu går rubb och stubb åt här. I år har det varit nästan en halvering av vad vi fått upp på grund av vädret så vi får sätta gränser på hur mycket man får köpa och fördela det lite, säger Jonas.

Trots ett visst prispåslag jämfört med vad de fick tidigare är kräftvagnens priser långt under vad man får ge i affärer. Men medan kräftsugna köpare jublar så är det inte lika glada tillrop bland konkurrenter.

– Vi ska nog inte skriva i tidningen vad en del säger. Det är olika åsikter men en del tycker att vi dumpar priserna, berättar Jonas.

– Det har till och med varit en som fotograferat och lämnat in klagomål till miljö- och hälsa. Men det fanns inga problem alls när de kom, snarare tvärtom, säger Johan.

Kräftvagnen säljer både råa och kokta kräftor. Ungefär hälften går till förbokningar och hälften säljs efter mottot först till kvarn. Kräftorna fångas på natten och kokas på båten. Vanligtvis öppnar vagnen runt vid klockan 10, men vid sämre fångst, som den här dagen, räcker det bara till förbokningarna.

– Vi skulle säkert kunna göra verksamheten större men för att det ska fungera smidigt vill man inte vara för många heller. Och när fisket går dåligt som nu skulle vi nästan behöva vara mindre, så vi kommer fortsätta på samma sätt, säger Johan.

ANNONS

Kusinerna har fiskat ihop sedan de var 16 år och är i dag 47 år, bägge två. Så långt tillbaka de vet, tre generationer, har alla varit fiskare i Läjets hamn.

”Vi läjsingar äter bara kräftorna rakt av med lite bröd. De kan kokas lite olika, men vårt recept kan vi ju inte avslöja. Johan vill gärna ha lite majonnäs till.”

- Jonas Nilsson

ANNONS