Ida Claesson, Thelma Hedlund, Mathilda Thonérfelth och Amanda Blomqvist vill genom Käpphästförening UF skapa gemenskap för barn och unga.
Ida Claesson, Thelma Hedlund, Mathilda Thonérfelth och Amanda Blomqvist vill genom Käpphästförening UF skapa gemenskap för barn och unga. Bild: Conny Bengtsson

Käpphästen är käpphästen i UF-företag

Käpphästtrenden fortsätter svepa över världen. Det har fyra tjejer från Sveriges ridgymnasium i Varberg tagit fasta på.

ANNONS

Amanda Blomqvist, Ida Claesson, Thelma Hedlund och Mathilda Thonérfelth är överens. Om de skulle tjäna storkovan med sitt unga företagande (UF) så skulle de inte ha satsat på käpphästar.

– Vi hade säkert tjänat jättemycket mer om vi sålde en vara. Vårat syfte är inte att tjäna pengar utan vi ska göra något som vi tycker är kul och som andra tycker är kul samtidigt, säger Mathilda Thonérfelth.

Från att ha setts som enbart en leksak, har den klassiska käpphästen på kort tid fått ett oväntat uppsving. Nu ses den allt från folkrörelse till en ny idrottsgren med tiotusentals utövare. I somras avgjordes DM i käpphästridning i Varberg.

ANNONS

Vad beror uppsvinget på?

– Det är så himla dyrt att ha egen häst nu. Många tycker det är roligt att tävla, men alla har inte råd att ha egen häst och då tar man det man har för att få uppleva tävlingssituationen, säger Amanda Blomqvist.

Käpphästförening UF kommer bland annat att anordna käpphästtävlingar för barn och unga.

– Men vi har döpt oss till förening just för att vi inte enbart ska fokusera på tävling utan även kunna ha aktivitetsdagar där vi kan ha uteritter, lekar och där barnen bara ska kunna umgås, säger Thelma Hedlund.

På söndag är det dags för den första tävlingen vid Varbergs ridklubb.

– Det är samling i ridhuset 9.30 och då går vi igenom hur det funkar. Vi tänker ha det så likt en vanlig tävling som vanligt med speaker i domartornet som ropar upp starten, sedan finns det en framridningsdel där man kan värma upp och en tävlingsbana, säger Thelma Hedlund.

Anmälan görs via mejl på khf.vbg@gmail.com.

– Man skriver bara vad man vill hoppa på för höjd och vad ens käpphäst heter, säger Mathilda Thonérfelth.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Käpphäst är en leksakshäst med anor från medeltiden. Dem består av en käpp och överst ett hästhuvud, ursprungligen snidat i trä, med tömmar/(tyglar) till hästens grimma.

Käpphästen har gett upphov till talesättet ”att ha en käpphäst” - att driva en fråga eller idé som man gärna diskuterar vid upprepade tillfällen.

ANNONS