Kändisar ledde vägen för smyckesföretaget från Varberg

Företaget Cavaxo design i Varberg designar smycken av stål. Märket Astrid & Agnes har vuxit till sig och fått sällskap av ytterligare ett smyckesmärke sedan starten för 16 år sedan.

ANNONS
LocationVarberg||

Sofie Axelsson och medgrundaren Janina Lindström startade Cavaxo design 2006. Sofie var då frisör på Agaton Sax i Varberg och Janina var hennes kund. De upptäckte att de hade ett gemensamt intresse och designade smycken under varumärket Astrid & Agnes.

– Vi kände att det saknades lite större smycken på marknaden och vi tyckte inte att vi hittade riktigt det vi själva ville bära, säger Sofie Axelsson, grundare och designer.

Båda jobbade med andra jobb upptill under de första åren. Genom Sofies kontakter i frisörbranschen började smyckena säljas på frisörsalonger runt om i landet.

– En del salonger i Stockholm hade kändisar som kunder som bar smyckena. Då syntes de i media och vi fick mycket uppmärksamhet, säger Sofie Axelsson.

ANNONS

Smyckena bars av Perelli och Aldén

Charlotte Perelli och Sonja Aldén var några av den tidens stora idoler som bar Astrid & Agnes och när fler fick upp ögonen för deras smycken ändrade företaget inriktning och gick över till att ha försäljning i smyckes- och klockbutiker. I dag har de 180 återförsäljare i Sverige och 90 i Norge. Sofie Axelsson driver företaget själv sedan 2019 och med henne inräknat är de sex anställda.

Varbergssmyckena syns fortfarande på kändisar, ofta genom stylister som lånar dem till tv och film. I första avsnittet av höstens säsong av ”Så mycket bättre” på TV4 hade Kent Kim Vadenhag från pop-duon Norlie & KKV smycken från Arock, varumärket riktat till män som Cavaxo design startade 2009. Och de 11 000 som följer artisten Mollie Minott på Instagram har kunnat se ett inlägg nyligen om en plåtning för hennes nya albumomslag där hon är iklädd smycken från Astrid & Agnes.

– Jag blir lite stolt av att se smyckena bäras i olika sammanhang. Det är ett kvitto på att folk tycker om det vi gör, säger Sofie Axelsson.

Samarbete med webshop som säljer i 13 länder

Smyckena designas på kontoret i Varberg som ligger på Birger Svenssons väg och produktionen sker i Asien. När de färdiga smyckena kommer från fabriken kontrolleras de och packas för att skickas till butiker eller köpare på den egna webbsidan.

ANNONS

2018 expanderade företaget med försäljning även i Norge och fler satsningar är på gång. I höst har ett samarbete inletts med en större webbshop som har försäljning i 13 länder.

– När jag tog över som ensam ägare 2019 fanns det planer på förändringar, men sedan kom pandemin och jag fick tänka om. Det gjorde att omsättningen ökade och nu är vi redo för ytterligare satsningar.

ANNONS