Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Juligt hantverk med lång historia på Nylyckans trädgård

Vissa räknar ner dagarna till julförberedelserna redan från sommaren. En av dem är Jennie Eck. Hon driver Nylyckans trädgård och håller i kurser i julkransbindning.

Julkransförsäljningen på torget eller en krans på grannens ytterdörr är ofta ett tidigt tecken på att julen står för dörren. En som är expert på detta arrangemang av granris, blommor, blad, frukter och annat pynt är floristen, trädgårdsarbetaren och trädgårdsritaren Jennie Eck. Under vintern håller hon i flera kurser i kursbinderi hemma på gården i Stamnared.

– Jag har längtat efter jul sedan augusti. Det är det här att få greja med händerna, själva hantverket i sig, säger hon.

Inne i garaget har Jennie Eck färdigställt ett bord med torkade frukter, röda och guldfärgade kulor, hjärtan, vackra snören, ljushållare och glitter. Ur högtalarna strömmar julmusik.

– Jag står här många timmar på kvällarna såhär års... Klockan springer iväg. Min sexåring brukar vara med och sitta och sortera pyntet, säger hon.

Jennie Eck driver Nylyckans trädgård sedan februari där hon ägnar sig åt trädgårdsritning och trädgårdsskötsel. Kurserna i kransbinderi är bara en liten del av verksamheten. Tankar finns på att utöka utbudet.

– Jag har funderat lite på att ha kurser i trädgårds-ritning också, men har inte bestämt något än. I så fall kan man få hjälp att rita både en stor trädgård eller en enklare rabatt, säger hon.

Så är det dags för Jennie Eck att visa hur hon binder en krans. Hon börjar med att ta fram en halmstomme, som utgör själva basen för kransen, och går sedan genom bindteknik och hur man fäster dekorationerna. Kransbinderi, oberoende av julen, är ett gammalt hantverk som går långt tillbaka i människans historia. När gamla romare som Julius Ceaser avbildas är det vanligt med krans på huvudet, och man ska även ha hittat kransar vi utgrävningar av faraonernas gravar i Egypten och på målningar i pyramiderna. För Jennie Eck började intresset för att binda julkransar redan som liten. När hon i nian var på besök på gymnasiets floristutbildning blev hon frälst.

– Jag har nog alltid gillat att vara kreativ i trädgården och med händerna, och när jag kom in i lokalen för florister på studiebesöker så var det bara... jag visste knappt att det jobbet fanns, men det kändes helt rätt, säger hon.

Hon har tidigare hållit i kurser enbart för vänner och bekanta, den här vintern breddar hon det för allmänheten.

– Hittills har det varit uteslutande kvinnor, ofta mor och dotter, men alla är välkomna, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här