Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Rymden är så fascinerande. Det är så oändligt och svårt att egentligen greppa", säger Julia Roos från Åskloster som studerar på Rymdgymnasiet i Kiruna. Bild: Privat / Fredrik Sandberg / TT

Julia Roos valde att plugga rymden på gymnasiet

I höstas packade Julia Roos från Åskloster väskorna och flyttade drygt 160 mil norrut. Anledningen? Att studera rymden.

–Jag ville testa något nytt och annorlunda, och det verkade som en cool grej, säger Julia Roos som i höstas började första terminen på Rymdteknikerprogrammet på Rymdgymnasiet i Kiruna.

Intresset för rymden har hon med sig från barnsben, men gymnasievalet var inte självklart.

Besökt rymdbasen

– Jag gick ett år på estetprogrammet först men kände att det inte var riktigt rätt för mig. Så jag sökte hit mest som rolig grej för att se om jag kom in eller inte. Och det gjorde jag ju, säger hon.

Första året är programmet mer som en vanlig tekniklinje med teknik och programmering på schemat.

– Men vi har besökt Sveriges rymdbas Esrange och IRF (Institutet för rymdfysik, reds anm.) där de berättade vad de gör, hur de forskar och sådär. Vi har också haft friluftsdagar när vi varit i Abisko. Man gör mycket roliga grejer även om det bara är vanlig teknisk linje, säger hon.

Senare in på utbildningen kommer de att läsa kurser som Astronautkunskap, Astronomi och Astrobiologi. De kommer även att få simulera tyngdlöshet och desorientering i en gyro-snurra som finns på IRF. Det ser Julia Roos fram emot.

– Rymden är så fascinerande. Det är så oändligt och svårt att egentligen greppa. Det är vad som fascinerar mig. Det är så annorlunda mot vad det är här, säger hon.

”Kommer vara skoltrött”

Att flytta så långt hemifrån är inga problem för Julia.

– Det är klart att man känner sig lite ensam ibland, men då är föräldrarna eller någon kompis hemifrån inte längre bort än ett telefonsamtal, säger hon.

Men trots att hon valt att plugga rymden är hon inte säker på att det är det hon vill jobba med i framtiden.

– Just nu känner jag på mig att jag kommer vara skoltrött när jag slutar, så jag tänkte satsa på att gå lastbilsmekanikerkurs och bli lastbilsmekaniker, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här