Julgransodlarens smarta knep: ”Slipper sopa barr i en månad”

Högar med barr eller doftlös perfektion? Rödgran eller kungsgran? Med julgransodlare Kenneth Anderssons knep slipper du välja.
– Man får grandoften samtidigt som man slipper sopa barr i en månad, säger han.

ANNONS
|

Julgranar blev populära vid sekelskiftet 1900, och länge var svensk rödgran den enda sort som såldes. Men på 60-talet dök en konkurrent upp.

Nordmannsgran är dess botaniska namn, men eftersom kungahuset tidigt anammade sorten blev den i folkmun mer känd som kungsgran.

– Den var och är en lite lyxigare variant. I början såldes den framförallt i städerna, medan de flesta på landet fortfarande ville ha en rödgran. Det skulle vara som det alltid hade varit, säger Kenneth Andersson.

Under den varmare delen av året driver han Vareborgs bärodling tillsammans med sin hustru Birgit Andersson, men just nu är det julgransförsäljning som gäller. Vareborg odlar både rödgran och kungsgran på sina ägor, och i dag säljer man ungefär lika mycket av båda sorterna.

ANNONS

”Barrar ju så förbaskat”

– Vilken av dem som är populärast varierar från år till år. Förra året var det lite mer rödgran som gick, men när folk har haft rödgran i ett eller två år och så tröttnar de. Den barrar ju så förbaskat, säger Kenneth.

Sköter man sin rödgran exemplariskt kan den hålla sig grön i en dryg månad, men glömmer man bort att vattna är det kört – då faller barren i drivor. En två meter hög gran har omkring en halv miljon barr, så det blir en del att städa.

Förutom att den har tätare grenverk är kungsgranen också betydligt tåligare än rödgranen. Kungsgranar har förmågan att lagra vatten i stammen, och kan därför bibehålla sitt tjusiga yttre i månader.

– Men de doftar inte på samma sätt. De är mer eller mindre luktfria, säger Kenneth Andersson.

Odlarens doftknep

Själv föredrar han kungsgran, men samtidigt vill han inte vara utan rödgranens arom. Och det behöver han inte heller.

– Jag brukar ta ett par kvistar av rödgran som jag sticker ner i julgransfoten, och så byter jag ut dem innan de börjar barra. Man får grandoften samtidigt som man slipper sopa barr i en månad.

Den som vill bära hem en kungsgran får dock göra det med en tunnare plånbok i fickan. Vareborg tar 250 kronor för en sågad rödgran, medan en kungsgran går loss på 300 kronor mer.

ANNONS

– Men det går att komma billigare undan. Om man sågar ner den själv tar vi 350 kronor, säger Kenneth.

Så håller granen längre

  • Ju färskare gran desto bättre. Helst ska den avverkas vid köldgrader eftersom granen då har gått in i vintervila.
  • Låt helst granen mellanlanda på en sval plats, till exempel ett garage. En gran som utsätts för stora temperaturskillnader i ett steg riskerar att börja barra tämligen snabbt.
  • Ge granen en ny snittyta, då blir det lättare för den att ta upp vatten. Kapa med en handssåg för att inte riskera att täppa igen vattentransportvägarna.
  • Vattna regelbundet – en gran kan dricka flera liter vatten per dag. Det är också en god idé att byta vatten mellan varven. Då förhindrar du att smuts fyller igen trädets transportbanor för vattnet.
  • Placera granen en bit bort från element och andra värmekällor. Annars riskerar den att torka ut.

* Källa: Skogssverige.se

ANNONS