Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Journalist pratar gängkriminalitet på Teater Halland

Den 7 oktober kommer journalisten Lasse Wierup till Teater Halland för samtalsserien Skavet. Samtalsämnet är den högaktuella samhällsutmaningen gängkriminalitet.

Journalisten Lasse Wierup har bevakat svensk brottslighet i Sverige sedan tidigt 1990-tal och har skrivit flera böcker på temat.

– Jag pluggade kriminologi på Stockholms universitet i början av 90-talet och förvånades över att nästan ingen verkade intressera sig för organiserad brottslighet. Det sammanföll med att Hells Angels och Bandidos kom till Sverige och att det här med kriminella gäng blev mer och mer en verklighet som inte gick att blunda för, säger han.

Han har skrivit boken "Svensk maffia - en kartläggning av de kriminella gängen" som kom ut 2007 och är författare till ”Infiltratören – den smutsigaste härvan inom svensk polis” och ”Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman", ”Svensk Maffia – fortsättningen” och ”Helvetet inifrån: femton år i Sveriges största brottsorganisation”.

Vad kommer du att prata om på Skavet?

– Fokus för mig är de här jättetuffa utmaningarna som samhället står inför, där många invånare inte längre kan garanteras den trygghet som vi är vana vid. Varberg tillhör inte på något sätt de mest drabbade kommunerna men även här och i grannkommunerna syns tendenserna. Jag ska försöka fånga upp sådant som kan vara oroväckande i området och som man kanske borde ta sig an.

Vad kan det vara?

– Mycket handlar om narkotikahandeln, som väldigt ofta skapar grogrund för kriminella gäng och gangsterbeteenden. Det kan man se även i andra städer av Varbergs storlek. Ett råd man kan ge till en kommun som Varberg är att inte vara naiv och tro att bara för att det just nu inte ser ut som i de värst drabbade områdena så är man vaccinerad från problemen.

Vilka ska komma och lyssna på Skavet?

– Alla som är samhällsintresserade, och gärna förstås de som jobbar med de här frågorna och känner att de behöver mer kunskap. Eller bara om man har frågor om saker man har reagerat på i sin egen vardag.

Samtalet har fri entré men biljett krävs.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fakta: Skavet

Skavet är en samtalsserie på Teater Halland. Här bjuds publiken in att diskutera ämnen som ”skaver i oss” tillsammans med inbjudna gäster och föreläsare. Det kan vara frågor som rör samhället, dagsaktuella händelser, tankar om demokrati och yttrandefrihet.

Den 7 oktober kommer journalisten Lasse Wierup till Skavet när temat är gängkriminalitet.

Den 25 november kommer Anna Adeniji när temat är rasism. Hon disputerade i ämnet genusvetenskap 2008 och har sedan dess arbetat med frågor om genus, mångfald, rasism, hbtq-frågor, inkludering, representation och normkritik.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här