Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Josefin Wikevands historia blir musikalisk föreläsning

Att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa och att själv drabbas av ångest, depression och utmattning. Om det handlar Josefin Wikevands nya musikaliska föreläsning Det finns en chans.

Josefin Wikevand är musikalartist från Varberg och van vid att berätta om sin historia kantad av ångest, depression och utmattning samt att vara långvarigt anhörig till någon med liknande problem. Nu är hon aktuell med den musikaliska föreläsningen Det finns en chans baserad på dessa erfarenheter.

– Skrapar man lite på ytan så har nästan varenda människa man möter erfarenheter av psykisk ohälsa, antingen egen eller hos en familjemedlem. Är man anhörig blir man dessutom ofta drabbad själv till slut, säger Josefin Wikevand.

Premiär sker på Varbergs teater den 6 oktober. Men vad är då en musikalisk föreläsning?

Ska publiken förvänta sig en konsert, en musikal eller en föreläsning?

– Historien levandegörs så det är inte en vanlig föreläsning. Tanken är att jag kan anpassa mig efter sammanhangen jag framför den i. På teatern blir det mycket teater- och sånginslag, men om jag framför den i en konferenslokal på en arbetsplats blir det mer avskalat, förklarar Josefin Wikevand.

För två år sedan släppte Jose­fin Wikevand en låt med samma namn som den musikaliska föreläsningen.

– Idén till föreläsningen började gro när jag spelade låten på anhörigföreningsmöten och pratade om min historia. Då kände jag att jag kunde utveckla det till något större, säger hon.

Det blev även ett sätt för henne att få kombinera sin berättelse med yrket som musikalartist.

– Jag har längtat efter att få spela mer teater och koppla ihop musiken och teatern. Så det här känns som en unik produkt som handlar om ett viktigt ämne som ligger mig varmt om hjärtat samtidigt som jag får göra något som jag tycker är roligt, säger Josefin Wikevand.

Jag föll för en formulering på din hemsida, där du skriver att du nu har verktyg för att ”må hyfsat bra, trots påfrestande omständigheter”. Det kändes befriande att det inte måste vara ”fantastiskt sprudlande”. Hyfsat duger liksom. Vad tänker du om det?

– Ja, det är verkligen det jag vill förmedla också. Det finns inget före och efter, även om det är klart att jag mår bättre nu än jag har gjort innan. Min familjesituation som anhörig har inte alls förändrats, men det går att må hyfsat bra ändå. Det betyder inte att jag mår kanon hela tiden, säger hon.

Det är Varbergs Anhörigstöd som arrangerar föreställningen den 6 oktober i samverkan med Region Halland. Biljetter finns att boka kostnadsfritt på www.josefinwikevand.com. Det kommer även gå att kolla digitalt.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Josefin Wikevand

Bor: Varberg

Ålder: 36

Gör: Sångerska, skådespelare, musikalartist, föreläsare och jobbar på Impact house. Är även ambassadör för föreningen Hjärnkoll där hon finns med i deras föreläsningspool.

Aktuell med: Musikaliska föreläsning Det finns en chans som har premiär på Varbergs teater den 6 oktober.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här