Relights UF kommer att sälja sina ljus vid exempelvis gudstjänster och på torgdagar i Varberg. På bilden syns Jörgen Warborn, Syela Bogiqi, Thilda Andersson, Lisa Hugosson, Maja Jansdotter, Ida Gunnarsson och Ellie Geigel.
Relights UF kommer att sälja sina ljus vid exempelvis gudstjänster och på torgdagar i Varberg. På bilden syns Jörgen Warborn, Syela Bogiqi, Thilda Andersson, Lisa Hugosson, Maja Jansdotter, Ida Gunnarsson och Ellie Geigel.

Jörgen Warborn ger råd till UF-företaget Relights

Arbetet i EU-parlamentet bedrivs på distans för tillfället. Då passar parlamentarikern Jörgen Warborn, 51, på att agera rådgivare åt ett UF-företag på Peder skrivares skola.

ANNONS
|

Jörgen Warborn från Varberg började sin politiska karriär som ordförande i barn och utbildningsnämnden för Moderaterna 2006-2010. Sedan blev han kommunstyrelsens ordförande i Varberg 2010-2014. Mellan 2014 och 2019 satt han i riksdagen.

Nu är det alltså EU-politiken som gäller. Näringsliv och företagsfrågor ligger honom varmt om hjärtat.

För en tid sedan sedan fick han frågan om att bli rådgivare åt UF-företaget Relights UF på Peder skrivares skola.

– Vi frågade om han var intresserad eftersom han är väldigt engagerad i entreprenörskap och har väldigt mycket kunskap. Och så tackade han ja, säger Ellie Geigel på Relights UF.

Företagets affärsidé är att tillverka handgjorda blockljus av återvunnet stearin som de har samlat in från släkt, vänner och från kyrkorna i Varberg.

ANNONS

– Vi ville ha ett företag som trycker mycket på hållbarhet och miljön. Det är det viktiga. Allt ska gå runt i en cirkel. Vi samlar in stearin, smälter ner och häller i formar som vi har samlat in och som också går att återanvända flera gånger, säger Ida Gunnarsson.

Jörgen Warborn tvekade inte innan han åtog sig uppgiften.

– Ungdomar ifrån Varbergs som driver företag som handlar om hållbarhet. Det är klart att man måste säga ja. Det här är framtidens jobbskapare, säger Jörgen Warborn och ler.

Vad har det betytt att ha Jörgen som rådgivare?

– Mycket. Vi har fått väldigt mycket tips och nya idéer vad gäller försäljning och marknadsföring. Exempelvis gav han oss idén att sälja vid kyrkorna på söndagar. Vi ställer ett bord där med vårt swishnummer och lite ljus. Vi behöver inte vara på plats vilket är bra med tanke på corona, säger Ellie Geigel.

Jörgen Warborn tycker att affärsidén är lysande i dubbel bemärkelse.

– Vi går in i en period när människor tänder ljus alltmer, så det gäller ju att passa på att sälja nu. Köpa ljus kan man ju göra överallt, men det som är unikt är att man är med och stöttar unga företagare från Varberg och samtidigt bidrar till hållbarheten. Det är någonting mer än bara ett ljus.

ANNONS

Han vill gärna fortsätta att ge stöd åt unga företagare.

– Jag har hjälpt till även tidigare på olika sätt och det är jätteroligt. Det är en väldigt stor andel av de som testar på och driver UF-företag som i vuxen ålder startar företag. Att ge råd är ett handfast sätt att vara med och bidra till företagsamheten i Varberg.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS