Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Jonny har passion för serier

Serier har storsamlaren Jonny Nilsson från Veddige pysslat med i nästan hela sitt liv. I mitten av 70-talet fick han sin första serietidning och nu har han en omfattande samling.

När han var fem år fick Jonny Nilsson sitt första seriealbum, Spirous äventyr. En komisk äventyrsserie skapad av Rob-Vel.

– Mamma var barnsligt förtjust i Disney och hon tyckte att Spirou såg rolig ut. Det var den första Spirou i Sverige och det var när Franquin hade tagit över som tecknare, minns Jonny.

Kuriosa och fakta kommer som ett rinnande vatten när han pratar om sina älskade serier.

– Jag lärde mig att läsa genom serierna.

Asterix var en annan tidig favorit.

– Så när jag åt kyckling hemma så åt jag vildsvin, skrattar Jonny Nilsson och syftar på seriefigurens matkultur.

Vi träffas på Tofta konstgalleri som Jonnys hustru driver. Här har han en avdelning som är helt dedikerad till serier.

I dag är det få, om ens någon, klassisk serietidning som han inte har kommit i kontakt med och bläddrat i.

Hur kom det sig att du själv började samla?

– Jag kan säga att jag har samlat flera gånger. Asterix har jag samlat om flera gånger. Intresset har dalat och så har man flyttat några gånger. Dagens samling är bra, men jag har haft bättre. Men jag är fullkomligt nöjd med det jag har.

Serietidningsdöden har varit ett faktum i många år.

– Tecknarna tröttnar. 91:an är en tidning som jag tycker är fullkomligt lysande. Men jag märker att folk vill inte ha det som kommer ut idag och det är för att kvalitén har sjunkit. Man vill ha 70-, 80- och 90-tal. Mycket går i repris i dagens serietidningar, det kommer inte tillräckligt mycket nytt, säger Jonny Nilsson.

LÄS MER: Deras dröm om kulturhus lever vidare

Ett annat problem är en åldrande målgrupp. Dagens unga ratar serierna, trots försök att kränga tidningar med hjälp av leksaker.

– Det funkar inte. Det är mobilen som gäller. Jag tror att serietidningarna kommer att dö ut.

Andrahandsmarknaden lever och frodas dock fortfarande på nätet, framför allt vad gäller samlartitlar. Men när en barnfamilj ska ha en bunt serietidningar för omedelbar konsumtion är sommarens torgdagar ovärderliga för Jonny.

– Förra sommaren sålde jag två säckar med Kalle Anka-pocket till en pappa, berättar Jonny Nilsson.

Vad kollar du själv efter och var fyndar du?

– Jag kollar mycket på vilken upplaga det är. Många samlar på förstaupplagor och då spelar det inte så stor roll om de är lästa. Tidningarna hittar jag ofta på Tradera och loppmarknader. Nackdelen med loppisar är att det ofta är väldigt slitet. Jag är seriös. Vi har förvisso en fyndhörna med tidningar som är lästa, men de är hela och rena. En del är helt nya fast de är 40 år gamla. De är aldrig bläddrade i, säger Jonny Nilsson.

En och annan dyrgrip har han haft i sina samlingar.

– Jag kom över en tidning för tio kronor för på en loppis en gång. Den kunde jag sedan betala insatsen till en lägenhet med. Det var ett Tintin-album på Lotus som var feltryck i. Sedan har jag ett nu som jag aldrig kommer att sälja. Det är i säkert förvar, avslutar Jonny Nilsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här