Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jonathan Björck har gått från musikal till hårdrock

Våren 2019 tog Jonathan Björck, 28, från Rolfstorp examen från Balettakademien i Göteborg. Nu har han tagit steget från musikal till hårdrockens värld.

Steget mellan Kristina i Duvemåla till hårdrock är inte så långt som man kan tro, enligt Jonathan Björck.

– Jag är klassiskt skolad och rocken har alltid legat mig nära. Det storslagna och de kraftiga uttrycken känns igen från musikalscenen.

Senast vi pratade (oktober 2018) hade Jonathan fått en roll i Broarna i Madison County som spelades både i Stockholm och i Malmö.

Sedan dess har Jonathan hunnit med att ta examen från Balettakademien. Han flyttade till Simrishamn och jobbade tillsammans med Torbjörn Svahn som bland annat är producent för PS-musikalen (där Jonathan medverkat många gånger).

– Torbjörn startade upp Teater Grand i Simrishamn på nytt och höll i lite konserter och andra evenemang. Där hjälpte jag till som teatervärd bland annat. Men sedan kom pandemin och när vi förstod att restriktionerna inte skulle lätta inom den närmaste tiden fick vi lägga ner. Sedan dess har det varit ganska dött på musikalfronten.

Hur går tankarna när allt stängs ner? Sitta lugnt i båten eller kommer paniken?

– Fördelen jag har haft är att jag inte har startat upp eget företag och inte varit beroende av musikuppdrag. Jag har jobbat natt på Varbergs stadshotell sedan slutet av mars förra året. Jag har åtminstone hållit mig flytande. Det som varit mest frustrerande att se är alla teatrar som gått i konkurs, allt runtom som fallit bort. Det är tufft att se en bransch som man har så mycket passion och kärlek för kollapsa. Men förhoppningsvis kan det snart börja vända igen.

Sedan drygt ett år tillbaka sjunger Jonathan i hårdrocksbandet Restorya från Göteborg.

– Jag hittade dem på en Facebooksida för band som söker medlemmar. Det var i ett läge då det kändes lite ensamt och jag saknade att sjunga med andra. Vi träffades några gånger och kände snart att det stämde. Nu ser jag dem som mina bästa vänner.

Hur vill du beskriva Restorya?

– Det är melodisk rock slash metal, pampigt med tunga riff. Det är ingen growlmetal.

Något du själv kan tänka dig att lyssna till hemma på kammaren?

– Ja, och det är viktigt för mig. Jag vill skriva musik som jag själv tycker om att lyssna på. Annars kan det kvitta.

2021 blir ett viktigt år för bandet. Flera smakprov släpps inför den stundande EP:n som kommer i maj. Närmast väntar singeln ”The Meaning” som kan streamas från den 1 mars. Förhoppningen är att restriktionerna kommer att lätta upp i vår och sommar.

– Vi har suttit med de här låtarna ett bra tag, så nu vill vi bara få komma ut och spela dem. Vi har mer material på gång, avslutar Jonathan Björck.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Bildades i Göteborg 2016.

Består av: David Winde (gitarr), Anders Laurell (gitarr), Mikael Engdahl (bas), Mitchell Westberg (trummor) och Jonathan Björck (sång).

Mer info: www.restorya.se/

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här