Johnny Bramfors avvisades från sjukhuset av ordningsvakt

Johnny Bramfors hade opererat bort gallsten på sjukhuset i Varberg. Efter att ha blivit utskriven blev han avvisad av en av sjukhusets ordningsvakter. Enligt Johnny ville han bara ha hjälp att hitta vägen. Men enligt ordningsvakten uppträdde han hotfullt och störande.

ANNONS
|

Johnny Bramfors, 77 år, bor vanligtvis i Göteborg. De senaste 19 somrarna har han och hans fru tillbringat på Rosendals camping i Morup. Johnny går sedan tidigare på kryckor efter att ha fått båda knäna opererade.

I februari hade han en operationstid inbokat på Östra sjukhuset i Göteborg för att få gallan bortplockad. En operation som blev inställd när pandemin slog till.

Trots det bestämde sig Johnny och hans fru att de skulle även denna sommar skulle bo på campingen i Morup. Men gallan har fortsatt ställa till besvär. Förra helgen fick Johnny ett gallstensanfall och han fick åka akut in till sjukhuset i Varberg.

ANNONS

– Läkarna bestämde att jag skulle opereras då gallan blivit infekterad och jag kissade blod, berättar Johnny.

Han blev inskriven fram till operationen. Ingreppet gick bra, redan dagen efter kunde Johnny skrivas ut från sjukhuset. Han ringde sin fru och bestämde träff utanför akutingången där han blivit avsläppt.

En väg som inte får användas som utgång enligt sjukhuset. Georg Schwarz är säkerhetsstrateg vid Region Halland och den som ansvarar för ordningsvakterna på sjukhuset.

– Akutingången är enbart tänkt som ingång när man kommer akut till sjukhuset. Inte en utgång för patienter. Nu under pandemin är säkerheten dessutom ännu högre än i vanliga fall och vi har vakter som står vid ingången för att säkra att ingen med symptom kommer in den vägen säger han.

Enligt Georg Schwarz borde Johnny ha informerats om detta när han skrevs ut från sin avdelning men att det måste ha brustit i kommunikationen. Enligt Johnny fick han bara muntliga instruktioner om hur han skulle ta sig ut från sjukhuset av en av sköterskorna på avdelningen.

Sjukhuset bekräftar incident men säger att de fått en annan beskrivning

I stället för att komma ut gick Johnny vilse inne på sjukhuset. I en av korridorerna på källarplanet stötte han på en ordningsvakt. Johnny berättade för vakten att han hade gått vilse och att han skulle möta sin fru utanför akuten.

ANNONS

Vakten ledde Johnny till den utgång som ligger närmast akuten, vilket är genom ambulansgaraget. Något Johnny inte uppfattat.

– När jag kom ut befann jag mig bakom ett tält på en parkering. Jag kände inte igen mig och kunde inte se akuten från där jag var, säger Johnny.

Han vände sig då till vakten och uppgav att det inte var här han ville gå ut och att hans fru väntade på honom utanför akutingången. Enligt Johnny sa vakten då att han måste gå ut här och när Johnny försökte att gå in igen fick han en knuff av vakten.

Stöten fick Johnny att tappa balansen och trilla ner i asfalten utanför garaget. Han tappade kryckorna och slog i sitt ben i en stålkant.

George Schwarz säger att de fått in en rapport från en ordningsvakt som bekräftar att Johnny avvisats från sjukhuset. Men att det inte står någonting i den om att han skulle ha ingripit fysiskt eller att Johnny ska ha trillat vid tillfället.

– En av våra ordningsvakter har lämnat en rapport om att han avvisat en man som skrikit och uppträtt störande inne på sjukhuset. Han ska också ha hotat vakten med sina kryckor, säger han.

Johnny i sin tur förnekar bestämt att han skulle uppträtt aggressivt men säger att han pratar högt då han har problem med hörseln och inte hade sina hörapparater på sig vid tillfället. Johnny har nu gjort en polisanmälan mot vakten.

ANNONS

– Jag har ont och höger ben är svullet. Jag blev chockad och känner mig kränkt. Jag tycker inte det får gå till så här, säger han.

Det finns inga vittnen som sett att Johnny blivit knuffad inne i garaget. Det finns inte heller några vittnen till att Johnny ska ha uppträtt störande inne på sjukhuset.

George Schwarz säger att de nu ska invänta vad polisutredningen kommer fram till innan de bestämmer hur de ska gå vidare med ärendet. Han säger samtidigt:

– Ordningsvakterna är inhyrda för att hålla ordning inne på sjukhuset och de har laglig rätt att fysiskt avvisa personer som de upplever stör ordningen.

ANNONS