Johanna Fribergs keramik får liv

En blå tekanna i keramikern Johanna Fribergs butik börjar plötsligt andas. Som om energin som gått in i arbetet inte riktigt får plats och vill ut.

ANNONS
LocationVeddige||

Många känner Johanna som dotter till konstnärerna Roj Friberg och Lena Permér. Och hon bor och arbetar i föräldrahemmet Näs i Veddige. En anspråkslös träskylt visar vägen dit. I slutet av en grusväg genom skogen dyker gården upp. Johanna tvekade aldrig att satsa på keramiken.

– Kanske är det tack vare mina föräldrar, säger hon. Mina syskon är konstnärer, de har ju också vågat.

Johanna fastnade för lera redan i tioårsåldern då hon via sina föräldrar träffade keramikerparet Bettan Svartholm och Bill Boyd från Kärradal.

– Jag gick på drejkurs efter drejkurs och senare var jag lärling på Solbackens keramik.

ANNONS

Det glimmar till lite extra i Johannas ögon när hon pratar om hantverket.

– Jag ville lära mig bemästra leran, lära mig bestämma över den. Och så tyckte jag om att arbeta med tredimensionella, formbara saker.

I Johannas keramikverkstad får man akta huvudet. Här är det lågt i tak. Men stämningen är varm. I en hylla står några kannor på tork, en beställning från Byaregårdens brygghus. Drejskivan står vid fönstret.

– Jag slappnar av när jag sätter mig här. Det är som när man var barn och bara levde i nuet.

På arbetsbordet ligger skurna lerbitar som påminner om skivor av rulltårta eller tigerkaka. Dem fogar Johanna ihop till ett fat som får en suggestiv marmorering. Tekniken som heter Nerikomi är japansk. Men mönstren för tankarna till Afrika, där Johanna också arbetat. De vackra mönstren är det som först fångar ögat i Johannas keramik.

– Jag samlar på mönster. Just nu har jag tittat mycket på fasanfjädrar, säger hon och visar en kaffekopp som inspirerats av dem.

I gårdens butik finns exempel på flera olika tekniker som hon arbetar med. Men också stora fat med spännande mönster. Över en tekanna trädde hon ett kasslernät för att skapa ett rutnätsmönster.

ANNONS

– Det var rätt jobbigt att få på det, skrattar hon.

Kannan, i brunt och vitt, ger ett annat intryck nu när jag vet att den haft ett nät på huvudet. Men den lilla blå kannan då, som får liv och börjar röra sig när jag tittar, vad är det med den? Jag försöker förklara för Johanna.

– Tack, säger hon bara.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Johanna Friberg är en väletablerad keramiker med utställningar såväl inom Sverige som utomlands.

Hennes keramikverkstad är ett av 19 utflyktsmål under samlingsnamnet ”Norr om Varberg.”

Under sommaren har butiken med bruksföremål öppet 12–16 varje dag. Övrig tid efter överenskommelse.

ANNONS