Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Johanna bytte från lärare till florist: ”Man får hantera både glädje och sorg”

Längtan efter det kreativa fick Johanna Hultgren att lämna läraryrket. Nu driver hon blomsterbutik vid Brukstorget och fick ett intresse för växter på köpet.

Att butiken blev hennes är lite av en slump. Hon hade tagit studieledigt från lärartjänsten för att utbilda sig till florist och var i Varberg med sina systrar när de bestämde sig för att åka till Brukstorget. Väl där såg de att blomsterbutiken var till salu.

– Jag hade inte varit här innan, men vi hade hört att det var bra och tog en sväng hit. Det tog en timme sen hade jag bestämt mig.

Hon tog över butiken i februari 2021, namnet ”Blomsterbaren” och inredningen behöll hon. Då var det fortfarande restriktioner och bara tio personer fick vara i butiken samtidigt. Att kunderna höll avstånd var också ett krav.

– Man har nästan glömt hur det var nu. Det var utmanande hur det skulle fungera, men det känns som att folk har velat unna sig blommor och saker som får en att må bra.

Från början var det den kreativa delen som lockade Johanna. Att skapa med blommor och kombinera färger och former. Under utbildningen övergick det till ett intresse för växter.

– De har olika egenskaper. Nån doftar choklad, nån annan är bara vacker men luktar inte. Det finns luftrenare som är bra att ha i sovrum, annat som passar i badrum. Variationen fastnade jag för. Det går efter säsong, på hösten vill kunderna ha murrigt och på våren kvistigt och knoppigt och starka färger.

Hon jobbade två år som lärare och när hennes klass skulle lämna trean passade hon på att ta studieledigt.

– Jag var nyfiken och ville lära nytt, men det är också tufft att var lärare i dag. All cred till lärarna, de är grymma.

Lite av hennes förra yrke finns med i det nya.

– Jag har kranskurser och bukettbindarkvällar. Där får jag utlopp för lärandegrejen. Det är skönt att få vara lärar-Johanna ibland. Jag har även haft event för barnfamiljer där de har fått plantera solrosor eller välja en blomma att plantera. Det gjorde jag med min klass också.

Att det har varit tv-inspelning vid Brukstorget, när Brukets gamla lokaler gjorts om till filmstudio, har märkts även i blomsterbutiken. Det är Camilla Läckbergs nya serie ”Strandhotellet” som har spelats in.

– Det har varit här och hämtat buketter för att tacka av skådespelare. Det är kul när man vet vem det är som ska få den.

Att det har varit bröllopsboom efter pandemin har märkts av även i blomsterbutiken. Både bröllop och begravningar är tillfällen när blombuketter beställs, ofta med lite mer påkostade blommor.

– Det blir väldigt personligt. Man får hantera både glädje och sorg.

LÄS OCKSÅ: Dahliaodling på tillväxt i Björkäng

LÄS OCKSÅ: Så görs Camilla Läckbergs nya tv-serie i Varberg

LÄS OCKSÅ: Hektisk sommar för bröllopsfotografen

LÄS OCKSÅ: Lantbrukarnas stöd till Ukraina – odlar landets nationalblomma

LÄS OCKSÅ: Stämningen är kronan på Verket på Brukstorget

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här