Johan Kristiansson är årets unga djurskötare

Allt färre unga väljer ett yrkesliv inom lantbruk. 22-årige Johan Kristiansson i Tvååker, som nyligen utsetts till Årets unga djurskötare, är ett undantag.
– Det känns viktigt att kunna bidra till samhället med bra mat, säger han.

ANNONS
LocationTvååker||

När Johan Kristianssons chefer på Törlan Lantbruk i Tvååker nominerade honom till Årets unga djurskötare blev han smickrad, men räknade inte med att han hade en chans att faktiskt vinna.

– Jag hade aldrig tänkt att det skulle gå så bra. Det är så klart jätteroligt att uppmärksammas för det man gör. Motivering löd att jag gör ett bra jobb, är noggrann, ser till att djuren har det bra och att produktion går så bra som möjligt.

Vad krävs för att vara en bra djurskötare?

– Det viktigaste är att ha ett bra djuröga, kunna läsa av en ko och veta vad den behöver för att må bra. Mår djuret bra så kommer produktionen på köpet.

ANNONS

Johan Kristiansson talar av egen erfarenhet – han är själv uppvuxen på en mjölkgård i Tvååkertrakten och har varit nära kor i hela sitt liv.

För drygt tre år sedan gick han ut lantbrukslinjen på Munkagårdsgymnasiet och började jobba på Törlan Lantbruk. Det senaste året har han varit förman, vilket inneburit ett mer övergripande ansvar bland de anställda.

– Jag hjälper de andra en del och visar hur saker ska göras på ett bra sätt. Men framförallt jobbar jag med djuren. Mjölkar, seminerar och flyttar korna, ger kalvarna mat och har allmän översikt så att korna har det bra.

De flesta arbetsdagar börjar klockan fyra på morgonen.

– De dagar då jag mjölkar, vilket är tre-fyra gånger i veckan, börjar morgonpasset klockan fyra. Men då slutar jag vid tolv på dagen, så det är inte så farligt, säger han.

Färre unga väljer lantbruksyrken

De senaste åren har andelen unga personer som jobbar inom lantbruksindustrin blivit allt mindre. 2019 var cirka fem procent av Sveriges 57 685 lantbruksföretagare under 36 år, enligt jordbrukstidningen Land Lantbruk. Enligt samma tidning halverades nästan antalet sökande till landets naturbruksgymnasium mellan 2005 och 2015.

Johan Kristiansson känner igen bilden. Han tror att den huvudsakliga anledningen är att färre unga växer upp i lantlig miljö och har en naturligt anknytning till gårdar.

ANNONS

– På lantbrukslinjen där jag gick får ju alla jobb, det är nästan hundraprocentigt. Det är väldigt eftertraktat med svensk arbetskraft, säger han.

Oroligt när pandemin slog till

Många av dem som jobbar på svenska bondgårdar är personer som bor i andra länder men åker till Sverige för att arbeta några månader i taget. När pandemin slog till, och det inte gick att resa på samma sätt, blev det svårare.

– I början visste vi ju inte riktigt hur de skulle kunna flyga hem eller hur vi skulle få in dem hit. Det löste sig till slut med arbetstillstånd och så, men det var lite oroligt i början eftersom det är så tufft med arbetskraft, säger Johan Kristiansson.

Vad tror du att man kan göra för att fler unga ska välja lantbruksyrken?

– Jag tror att det är viktigt att visa upp vad jobbet innebär, till exempel genom att hålla gårdsbesök och släppa in folk i den här miljön. Få in lite ögon som kanske inte växt upp på landsbygden och väcka ett intresse för att vara med och producera bra livsmedel.

För Kristian Johansson råder det inga tvivel om huruvida han valt rätt yrke. Drömmen är att driva en egen mjölkproduktion i framtiden.

ANNONS

– Det kanske blir att jag jobbar här ett tag och sen tar över gården hemma när pappa inte orkar driva den längre, säger han.

– Jag tycker att jag har det bästa jobb man kan ha. Det känns både roligt och viktigt att kunna bidra till samhället med bra mat.

Årets djurskötare

Varje år delar tidningen Husdjur tillsammans med Ladugårdsförmännen ut pris till djurskötare, anställda eller företagare som bedöms sköta sin mjölkkobesättning på ett föredömligt sätt.

Priset delas ut i kategorierna Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom.

LÄS MER:HN sände direkt från årets kosläpp

LÄS MER:Så ställer mjölkgården om till ett grönare lantbruk

LÄS MER:Färre djur på svenska bondgårdar

ANNONS