Joel från Varberg kan bli Årets konditor

En av fem finalister i prestigefyllda tävlingen.

ANNONS
|

Joel Lindqvist, Varbergsbördigt stjärnskott på konditorihimlen, har tidigare vunnit tv-tävlingen Dessertmästarna och gett ut boken Dessertrevolution. Nu står det klart att han är en av fem finalister i tävlingen Årets konditor, somarrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

– Det är den absolut största tävlingen inom konditori i Sverige. Jag vet inte riktigt vad det kan leda till, men det är en väldigt ärofyllt att vara med, säger Joel Lindqvist.

Hur har uttagningen gått till?

– Man gör en tårta som man skickar in recept och bilder på. I och med att jag ska jobba vidare med den i finalen så kan jag inte berätta för mycket. Men det är fräscha smaker med lite oväntade och udda inslag man normalt inte hittar i en tårta.

ANNONS

En ingrediens kan du väl avslöja?

– Okej då, kamomill har jag med i tårtan.

Varför tror du att just du gick till final?

– Det var nog en blandning av nytänk vad gäller smakerna, fräschhet och en filosofi som passar 2017 med både säsongsanpassat och ekologiskt.

Finalen är i oktober. Har du börjat förbereda dig?

– Ja, jag har börjat skissa på allt från hur bordet ska se ut till smaker och recept. När allt det är på plats är det dags att börja tidsträna. Just tidspressen är det som kan ställa till det.

Hur tror du det kommer att gå?

– Ingen av oss som gått vidare i år har varit i final tidigare, så alla har samma förutsättningar. Ofta brukar det vara någon som varit med innan och därmed har mer erfarenhet. I slutändan handlar det mycket om hur man reagerar under stress. Nu tror jag det kan gå hur som helt även om jag självklart håller en extra tumme för min egen insats.

Vad gör du annars nu för tiden?

– För ganska precis ett år sedan öppnade jag ett eget konditori nere i Malmö. Där håller jag oftast till under dagarna och bakar tårtor, praliner och annat gott. Sedan är jag ute en del i skolor och håller utbildningar pratar om hur härligt det här yrket är.

ANNONS

Läs mer om Joel Lindqvist:

Hallänningar kända från tv

Dessertmästaren hjälper dig till nyår

Joel är Sveriges dessertmästare

FAKTA: Årets konditor

Finalen i Årets konditor går av stapelnunder Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 12-13 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar och hålls inför publik. Vinnaren kan titulera sig Årets konditor och Svensk mästare för professionella konditorer. Dessutom får hen ett stipendium på 40 000 kronor.

ANNONS