”Jag önskar ett jobb och en bostad, så att jag kan leva som vem som helst”, säger Michael Bracko.
”Jag önskar ett jobb och en bostad, så att jag kan leva som vem som helst”, säger Michael Bracko. Bild: Matilda Carlström

Jobb och bostad på Michaels önskelista till jul

Fram till början av 2000-talet levde Michael Bracko ett ganska vanligt familjeliv, om det inte vore för alkoholen. Han bodde med sin flickvän och sin son i en lägenhet i den tyska staden München och jobbade som tågkonduktör. Tills flickvännen en dag fick nog av ölen och stack. I samma veva förlorade han även jobbet.

ANNONS
|

– Jag hade varit lokförare innan, men efter att ha kört på en människa som hoppade framför tåget och dog så klarade jag inte av det längre. Jag fick byta till konduktör, och mådde dåligt vilket resulterade i ett återfall, säger han.

En dag när han hade jobbat skift kom han hem till ett bytt lås och en tom lägenhet. Flickvännen och sonen hade flyttat.

– Det fanns inte en sko kvar. Jag har inte sett min son sedan har var tre år. Men jag försöker att inte tänka så mycket på det. Nästa år fyller han 18 och då kan han söka upp mig om han vill ha kontakt, säger han.

ANNONS

Genom ett utbytesprogram med Arbetsförmedlingen fick Michael Bracko lära sig svenska och åkte hit 2003. Han fick boende på en hästgård i Skåne där han även jobbade, men efter 91 dagar var han tvungen att återvända till Tyskland för att rapportera till Arbetsförmedlingen.

– Då hade jag sagt upp min lägenhet i Tyskland redan, och var frustrerad. Jag bedövade mig med öl och hade inte mycket pengar kvar, säger han.

Efter att ha varit i Tyskland och vänt började han resa runt i Sverige för pengar som han fick ihop genom att panta burkar eller tigga. Sömnen skötte han i trappuppgångar, offentliga toaletter, garage eller vad han än kom åt.

– I nuläget är det nästan omöjligt att inte bli utkastad. Du blir snabbt upptäckt av väktare och kastas ut, säger han.

Vad gör det med en som människa att inte ha en fast punkt?

– Det är jättefrustrerande, men det har också en fördel. Om du går omkring och inte har en aning om var du ska sova så kan du inte vara berusad. Då hittar du ingenting. Du måste fundera, tigga, plocka burkar och fundera, var vill jag lägga mig i kväll?

ANNONS

I Åmål träffade Michael Bracko en man som sålde tidningen Faktum, tidningen som säljs av människor som lever i hemlös eller annat socialt utanförskap i Götaland.

– Jag bestämde mig för att börja sälja tidningen och gick till kontoret i Halmstad. Jag var fortfarande hemlös, men hittade en husvagn i Falkenberg som var parkerad på privat tomt. Dörren var olåst och jag bodde där i ett halvår utan att bli upptäckt, säger Michael Bracko.

En dag kom ägaren hem och Michael Bracko fick lov att flytta ut på gatan igen. Den här gången hamnade han i Varberg och började sälja Faktum i Tvååker.

– En man som sett mig sälja erbjöd mig att bo i hans stuga och göra lite jobb för honom. Jag bodde där i nästan fyra år, men i september i år behövde jag flytta, förklarar Michael Bracko.

Tillsammans med katten Nisse, som gjort sig hemmastadd hos honom, flyttade Michael Bracko till en stuga i Moarna.

– Jag tror att katten också har varit hemlös, vi har hittat varandra på något sätt. Vi kommer bra överens. Jag gör vad jag vill och katten gör vad katten vill, säger han.

Men nu har Michael inte längre råd att bo kvar, och i januari riskerar han att bli hemlös igen.

ANNONS

– Det är jättejobbigt. Min sista tanken på kvällen är ”två veckor kvar, sen är jag hemlös”. Första tanken på morgonen är ”jag är hemlös om två veckor”, säger han.

– Jag önskar ett jobb och en bostad, så att jag kan leva som vem som helst. Jag tar vilket jobb som helst, säger han.

Michael Bracko säljer tidningen Faktum i Galleria Trädgården i Varberg. Han har bott i Tvååker i nästan fyra år, men snart riskerar han hemlöshet igen.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Om Michael Bracko

Ålder: 46 år

Uppväxt: I München med mamma, pappa och syster

Bor: För tillfället i Moarna stugby med katten Nisse. Söker nytt boende från januari

Sysselsättning: Säljer tidningen Faktum och söker jobb

Intressen: Natur, djur och musik.

Önskar sig i jul: "En plats där jag kan bo och ekonomiskt oberoende. Att leva som en vanlig person, som du till exempel. Du har jobb, bostad och bryr dig inte om priset på en liten mjölk."

ANNONS