Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett bevarande av delar av Renen har diskuterats i många år. Nu har fullmäktige ändrat sitt gamla beslut om att riva B-hallen. ”Det känns fantastiskt efter alla dessa år”, sa Jana Nilsson (S) i fullmäktigedebatten.
Ett bevarande av delar av Renen har diskuterats i många år. Nu har fullmäktige ändrat sitt gamla beslut om att riva B-hallen. ”Det känns fantastiskt efter alla dessa år”, sa Jana Nilsson (S) i fullmäktigedebatten.

Jana Nilsson (S) fick Alliansen att ändra sig

Det blir ingen rivning av B-hallen. Jana Nilsson (S) fick gehör för sitt förslag att bevara den gamla fabrikshallen för framtiden.

B-hallen är en av få rester av den gamla fabriken i kvarteret Renen. Den står där Lilla Drottninggatan och Gamlebygatan möts och mår betydligt bättre än vad de andra hallarna – de som redan rivits – gjort på senare år.

I december 2017 beslutade fullmäktige att riva A- och B-hallen. A-hallen revs hösten 2018 men rivningen av B-hallen har man avvaktat med, sedan Jana Nilsson (S) i januari 2019 motionerade om att fullmäktiges beslut om rivning borde upphävas.

Inte så förorenat som befarat

I tisdags kväll var ärendet uppe för beslut – detta efter att situationen kring föroreningarna vid B-hallen klarnat. Marken här är inte så förgiftad som man tidigare befarat. Hårklyveri eller inte – majoriteten ville inte ge bifall till Janas motion rakt av men i praktiken innebar beslutsförslaget ett ja till motionen.

SD sa nej

Kristdemokraterna gick dock sin egen väg och ville ha fler utredningar om vad hallen ska användas till, innan man lägger pengar på ett bevarande. Sverigedemokraterna ville ville avslå motionen helt:

– Vi var ganska tidigt ute med att vi ville riva A- och B-hallen. Så är fortfarande fallet. Vi gillar gamla byggnader i allmänhet men frågan är om det kommer vara värt det med alla kostnader som kommer med detta. Vi tror att det här kan bli pengar i sjön, sa Olle Hällnäs.

Vädersäkring av B-hallen

Beslutet innebär att B-hallen ska bevaras så länge kontrollprogrammet för saneringen av Renen pågår och med detta följer en ambition att bevara hallen även därefter. Kommunen ska också utreda hur B-hallen ”och tillhörande byggnader kan användas/exploateras när kontrollprogrammet efter saneringen av miljöfarliga ämnen avslutats”. 2,6 miljoner kronor satsas på att hindra fortsatt förfall.

LÄS MER: Politisk tvist om B-hallen fortsätter – nu inom Alliansen

LÄS MER: Alliansen i Varberg gör helt om – stoppar rivning av B-hallen

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här