Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Jan Myrdal död

Den omdiskuterade författaren Jan Myrdal, som var bosatt i Varberg, har gått bort 93 år gammal.
– Han betydde allt i mitt politiska liv, säger vännen Lasse Diding.

Författaren och den välkända debattören Jan Myrdal har gått bort i en ålder av 93 år. Varbergsprofilen Lasse Diding, en av hans vänner, berättar att Myrdal dog på fredagsförmiddagen.

– Han har varit försvagad den sista tiden. I förrgår åkte han in på sjukhuset med förmodad sepsis, säger Lasse Diding och fortsätter:

– Det var delvis förväntat det här. Jag har träffat Jan mycket under den här hösten eftersom jag har intervjuat honom om hans böcker. Då har han varit full klar men livsgnistan har varit på nedåtgående och han har inte kunnat skriva. Jag har märkt en stor förändring på honom.

2012 flyttade Jan Myrdal till Varberg och bosatte sig på Snidaregatan. Han var initiativtagare till Jan Myrdalsällskapet och i bostaden i Varberg hade han sitt stora bibliotek med namnet Jan Myrdalbiblioteket med över 50 000 böcker.

Jan Myrdal föddes 1927 i Bromma och var son till Alva och Gunnar Myrdal. Under sin livstid skrev han runt åttio böcker. För Lasse Diding har Myrdal varit betydelsefull.

– Han betydde allt i mitt politiska liv eftersom det var han som öppnade den världen för mig när jag var 17 år. Han var den jag läste och han blev mitt universitet. De senaste tio åren har vi både varit vänner och bråkat en hel del men han har i många delar format mitt liv, säger Lasse Diding.

Jan Myrdals litterära genombrott kom 1963 då han släppte reportageboken ”Rapport från en kinesisk by”. Under sin livstid har författaren och debattören varit omdiskuterad - under 60-talet gjorde han sig känd som en högljudd debattröst inom vänsterrörelsen. Han väckte även stor uppmärksamhet med sina självbiografiska böcker där han skildrade uppväxten med Alva och Gunnar Myrdal. På senare tid väckte han bland annat uppmärksamhet då den kinesiska ambassadören Gui Congyou besökte Jan Myrdalsbiblioteket i Varberg i december 2019. Lasse Diding menar att Myrdal gjort stort avtryck oavsett vilka åsikter man haft om honom.

– Vad man än tycker om Jan så var han ju den stora på 60-talet för vänstermänniskor. Det var honom man refererade till och det var honom man hade läst. Han stod i centrum för en hel generation på 60- och 70-talet och var otroligt betydelsefull, säger Lasse Diding.

Fakta: Jan Myrdal

Född 19 juli 1927 i Bromma.

Son till Alva och Gunnar Myrdal.

Under många år gift med konstnären och fotografen Gun Kessle.

Romandebuterade 1954 med "Hemkomst".

Kallade sig själv för skriftställare, aldrig författare.

Gav sammanlagt ut ett 80-tal böcker, bland annat den självbiografiska "Barndom" 1982.

Medgrundare till kulturtidskriften Folket i bild/Kulturfront 1972.

1978 reste en svensk delegation bestående av Jan Myrdal, Marita Wikander, Gunnar Bergström och Hedda Ekerwald till Kambodja. Väl hemma vittnade de om leende glada arbetare, och inga spår av Röda Khmerernas folkmord. Gunnar Bergström ändrade sedan uppfattning offentligt. Myrdal har hävdat att "han såg det han såg".

Litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin, Kina.

2008 grundades Jan Myrdalsällskapet. I samma veva instiftades Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, ett pris som tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Myrdals anda. 2013 tackade författaren Susanna Alakoski nej till priset.

Källa: TT

LÄS MER: Elisabeth Hallin från Jan Myrdalsällskapet: ”En människa med fantastiska kunskaper”

LÄS MER: Omdiskuterad ambassadör dök upp hos Myrdal

Läs mer:

Myrdal lämnar skogen för lägenhet i Varberg

Myrdal och Diding håller ångan uppe

Daniel Suhonen besökte Jan Myrdal

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här