Jan Guillou är vinnare av årets Leninpris

På lördagen stod han på scenen i Varbergs teater och tog emot priset.…- Det här är ett finare pris än jag någonsin räknat med att få, förklarade en nöjd Jan Guillou.

ANNONS
|

Jan Guillou kom till ceremonin i sällskap med sin hustru, förläggaren Ann-Marie Skarp. Efter ceremoni fick hon hjälpa till att bära blommorna och den tavla som föreställer Jan Guillou upphöjd till Lenin som vice ordförande i Myrdalsällskapet, Lasse Diding bidrog med.

Prispengarna på 100 000 kronor är redan bestämt vart de ska gå.

- Jag skänker summan till den palestinska befrielsekampen, fastslog Jan Guillou.

Han fick priset för sin journalistiska gärning med motiveringen: "I sin långa journalistiska och litterära gärning har Jan Guillou envist, grävande, rakryggat och målmedvetet gått sin egen väg".

- Jag jobbar inte journalistiskt så mycket längre och har dragit ner på debatterandet i media men jag skriver fortfarande. Jag kommer att fortsätta på min romansvit.

ANNONS

I år fyllde Jan Guillou 70 år och det är tydligt att det litterära priset gläder honom även om han påstår att det aldrig har varit något som han räknat med.

- Elsa Beskow, August Strindberg och Jan Myrdal är de författare som har betytt mest för mig i livet. Lika lite som jag trodde att jag skulle få ett Augustpris, lika lite trodde jag att jag skulle få ett Myrdalpris. Men nu har det hänt och det är mycket hedrande.

I sitt tacktal förklarade Jan Guillou att han tycker att namnet på Leninpriset är ett smart val eftersom det garanterar uppmärksamhet i media. Förra året tackade författaren Susanna Alakovski nej till att ta emot utmärkelsen då namnet är förknippat med totalitära regimer och diktatur.

- Att hon inte tog emot priset beror förmodligen på okunskap från hennes sida. Lenin är inte okomplicerad men det huvudsakliga med honom var att han anförde den ryska revolutionen och den är jag för.

Jan Myrdal berättade under ceremonin att han känt Jan Guillou i 43 år. Under årens lopp har de ibland varit överens och ibland också vänner, förklarade Jan Myrdal, vilket lockade till skratt i publiken. Jan Guillou återkom till sin förebild Jan Myrdal under sitt tacktal.

ANNONS

- 1968 då jag var 24 år och ville bli en berömd författare funderade på om jag skulle satsa på att bli fin och aktad genom att skriva för få eller om jag skulle skriva om viktiga ämnen och för många läsare. Jag valde det senare och har fortsatt att käfta emot.

Det andra priset som delades ut av Myrdalssällskapet var Robespierrepriset på 10 000 kronor som i år gick till författaren Eija Hetekivi Olsson vars roman Ingenbarnsland handlar om ett maskrosbarn i en förort i Göteborg.

Priset är på 100 000 kronor. Pristagaren utses av styrelsen för Jan Myrdalsällskapet och ska gå till en författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition.

Priset instiftades i samband med Jan Myrdalsällskapets grundande 2008, på initiativ av bland andra Lasse Diding.

Författaren Susanna Alakoski tackade år 2013 nej till priset då hon inte ville förknippas med totalitära ideologier eller regimer.

Tidigare pristagare, Leninpriset:

2013 Maj Sjöwall

2012 Sven Lindqvist

2011 Maj Wechselmann

2010 Roy Andersson

2009 Mattias Gardell

År 2010 instiftades även Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset. Det ska premiera en ung/lovande skribent eller konstnär som arbetar i Jan Myrdals kritiska anda och prissumman är på 10 000 kronor.

Tidigare pristagare, Robespierrepriset:

2013: Gabriela Pichler

2012: Jenny Wrangborg

2011: Martin Schibbye

2010: Kajsa Ekis Ekman

ANNONS