Jan Eliasson är huvudtalare när Hållbarhetsdagen Halland går av stapeln på Arena Varberg den elfte november.
Jan Eliasson är huvudtalare när Hållbarhetsdagen Halland går av stapeln på Arena Varberg den elfte november. Bild: Salvatore Di Nolfi

Jan Eliasson kommer till Varberg

Den elfte november arrangeras för andra året i rad Hållbarhetsdagen Halland på Arena Varberg. Huvudtalare för året är ingen mindre än FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

ANNONS
|

Bakom Hållbarhetsdagen Halland står Varbergs kommun, företrädare för det lokala näringslivet och föreningen CSR Västsverige. Fokus för dagen är att visa upp konkreta exempel på hur det går att jobba mot FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030.

– Vi är ute och träffar många företag, hållbarhet är något som ligger högt på mångas agenda. Vi vill visa hur det går att ta det globala hållbarhetsmålen och göra dem till sina, säger Johanna Stakeberg verksamhetschef på CSR Västsverige.

I Varberg har politikerna sedan tidigare egna lokala mål kopplat till de globala målen. Ett mål som Varberg jobbat mot är att halvera utsläppen inom de närmsta tio åren. För att nå dit jobbas det nu för att ta fram en klimat och energiplan.

ANNONS

– Vi ser det som en möjlighet till en slags medborgardialog där vi kan få input och tankar som vi kanske har missat, säger Louise Wallmander utvecklingsstrateg vid Varbergs kommun.

Eftersom det fortfarande råder förbud för evenemang för mer än 50 personer kommer de flesta vara med via länk.

– Det betyder också att vi kan rikta oss till en målgrupp utanför Halland. Det har också fört med sig att det skapas mindre event runt vårat event där företag har en gemensam visning och det skapas diskussioner runt innehållet i dessa mindre grupper, säger Johanna Stakeberg.

Agenda 2030 består av 17 olika globala mål som antogs av FN:s generalförsamling 2015. Syftet är att fram till år 2030 för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över.

ANNONS