"Jag visste ingenting, det var kaos"

Ensamkommande gymnasieeleven Fawad Arian höll på att missa skolstarten på grund av negativa besked från Migrationsverket. Han och gode mannen hade en timme på sig innan flytten till Norrköping.

ANNONS
|

Före avslaget på asylansökan beskriver sig Fawad Arian som en glad kille. Han bodde i Varberg och gick på sommarskola i väntan på höstterminen.

– Jag fick antagningsbeskedet från Munkagårdsgymnasiet i början av juli. Jag tackade jag direkt, berättar han om trädgårdsutbildningen han sökt.

Läs även: "Det är bråttom för skolan börjar nu"

Men en vecka före skolstart fick han besked av Migrationsverket att han inte var trovärdig i sin asylansökan och att de skrivit upp hans ålder till över 18 år. Fawad och hans gode man har lämnat in en överklagan där de menar att myndigheten helt enkelt har skrivit fel födelsedatum när de tittat på Fawads vaccinationsintyg från hemlandet.

ANNONS

– Jag kommer ihåg att socialsekreteraren ringde och sa att jag skulle flytta om två dagar. Jag hade tur att min sekreterare var på semester för de andra flyttas direkt, säger han och ser lite glad ut.

Förra tisdagen fick Fawad besked om att han skulle flytta till Kållered och ett vuxenboende dagen efter.

– Jag sa att jag behövde ha en timme så jag skulle kunna städa efter mig. På boendet sa de att jag inte behövde städa men jag ville göra det. Jag sa hej då till kompisarna i Bua men jag hann inte träffa kompisarna i Varberg, berättar han.

Det blev en natt i ett litet rum med tre andra i Kållered och morgonen efter fick han besked om att han skulle flyttas till Norrköping samma dag. Inom en timme skulle han köras till tåget. Gode mannen fick dra i de trådar hon hade.

– Jag hade eventuellt någon som kunde ta honom tillfälligt och den personen ville gärna träffa killen innan. Det hanns inte med och hon fick helt gå på mitt ord, säger gode mannen.

Vad tänkte du då, Fawad?

– Jag var osäker på att vi skulle hitta ett boende. Jag var väldigt snurrig i huvudet. Jag visste inget, det var kaos, vart ska jag bo…

ANNONS

Vad tänkte du om att flytta in hos någon du aldrig träffat?

– Det var bättre än vuxenboendet. Där var det inte bra.

Tänkte du på att du kanske kunde börja skolan på måndag?

– Jag kunde inte ens tänka på skolan då.

Fawad Arian kunde börja skolan som planerat i måndags då han återvänt till Varberg och fått ett tillfälligt hem. Familjen han bor hos ställer upp gratis då Fawad räknas som vuxen och egentligen ska bo på det boende han anvisats i Norrköping.

– Skönt. Det är verkligen bra, säger han om skolan och ser trött men lättad ut.

– Skolan är viktig för där umgås jag med svenskar och lär mig svenska bättre. Jag kommer in på svensk kultur, lär känna folk. Och jag kan visa för er att vi inte är farliga!

Förslag på tillfälligt kommunbidrag

Riksdagen röstar om förslaget i september. Det handlar om att stötta kommunerna med asylsökande som fyller 18 år mellan 1/7 2017 och 30/6 2018, eller asylsökande som är 18-20 år gamla och har placerats enligt socialtjänstlagen.

Avsikten med pengarna är att de unga ska kunna bo kvar i kommunen de rotat sig i tills de fått slutgiltigt besked av Migrationsverket. Kommunerna bestämmer själva hur pengarna ska användas och summan beror på hur många unga i gällande grupp som bor i kommunen.

Även om ett avslag överklagas är det giltigt och då får man själv stå för boende om man inte godtar den boendeplacering som Migrationsverket ordnar.

Varberg låter de som skrivits upp i ålder ha kvar sin gode man under tiden som överklagan pågår.

ANNONS