Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sommaren 2012 kastade Ludvig Grip loss från Varbergs hamn tillsammans med två vänner. Ett och ett halvt år senare avbröt de seglingen som var tänkt att ta dem jorden runt. Nu har han skrivit en bok om resan. Bild: Privat

"Jag vill visa the naked truth”

Ett och ett halvt år, en åtta meter lång båt och tre vänner. Ludvig Grip har nu bokdebuterat med den sanna berättelsen om sitt livs äventyr.

Veckor med evigt hav som enda utsikt. Noll egentid. ”Toaletten” placerad vid kompisens säng. Konflikter men också intressanta möten. I Ludvig Grips nya bok har han valt att inte väja för några av de mindre ”fina” bitarna av seglingsresan som var tänkt att gå jorden runt.

– Jag vill inte sticka under stolen men någonting. Många som skriver den här typen av böcker berättar att saker och ting sker, men inte i den omfattningen som det egentligen gör. Jag ville visa the naked truth, säger han.

Hämtat från dagboken

Ludvig Grip bodde i Varberg från det att han gick i nian och sex år framåt. Sommaren 2012 kastade han loss från Varbergs hamn tillsammans med vännerna Tobias Ytterman från Varberg och Simon Uldén från Gamleby. Redan då fanns tankarna på att skriva en bok, och nyligen släpptes Mot horisonten – en historia om tre grabbar, en båt och en dröm.

– Jag har utgått ifrån min dagbok som jag skrev under resan, men också blogginlägg och artiklar som skrevs om oss. Utifrån det försökte jag sedan hitta en intressant röd tråd och samtidigt göra så den blev speciell och lite egen, säger han.

Tufft att komma hem

I dag bor Ludvig Grip i Norge och jobbar med logistik. Men resan har påverkat honom på flera sätt, och att landa i vardagen igen med allt vad det innebär var inte helt enkelt.

– De första två åren när jag kom hem var jag ganska avskärmad från allt och alla. Det var svårt att sätta sig in i saker och ting och allting kändes lite overkligt, säger han.

Vaknade upp naken

Boken är helt och hållet dokumentär, även om det skildras ur Ludvig Grips eget perspektiv.

– Om någon frågar mig hur resan var så är det såhär jag hade velat berätta det. Skulle man fråga Simon eller Tobbe hade de säkert berättat annorlunda. Sedan blir ju allting kryddat, det är det som är så intressant med minnen. Allt är skrivet så som jag minns det, säger Ludvig Grip.

Utan att avslöja för mycket ur bokens innehåll kan Ludvig nämna några speciella anekdoter.

– Det finns en där jag vaknar upp naken i en buske under någon festival i Spanien... Att segla genom Panamakanalen var väldigt speciellt också, mycket mutor och sådär. Jag vet inte hur många gånger polisen kom fram och skulle rädda oss i Colon, även om vi inte förstod att vi var i fara, säger han.

Till den som vill göra en liknande resa rekommenderar Ludvig att inte planera för mycket.

– Så fort du har kastat loss blir det ändå inte som du tänkt, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här