-Jag har inte lånat någon annans utbildning

Varbergs kulturchef Mircea Nitescu hängs ut på nätet som fuskare. - Jag tänker inte göra något åt det. Vi har yttrandefrihet i Sverige, något jag kämpade för i Rumänien. Jag har inte lånat någon annans utbildning, försäkrar han.

ANNONS
|

Att Varbergs kulturchef heter Nitescu i efternamn råder det ingen tvekan om. Inte heller att han är född den 29 maj 1954.

Men under sina år i Sverige har han använt sig av flera olika tilltalsnamn och mellannamn.

Det har webbtidningen 7-harad.nu utvecklat i en lång artikel, som också innehåller ljudfiler.

"Vem är Corneliu C. Nitescu?" lyder rubriken. Antydningen är klar: Mircea Nitescu är inte den han uppger sig vara.

° 1984 var hans fullständiga namn Corneliu Mircea Nitescu.

° Betyg från universitetsstudier visar att han heter Corneliu C. Nitescu.

° Officiellt heter han Mircea Nitescu.

ANNONS

- Om jag inte är den jag påstår mig vara så hade jag inte klarat 16 år i kommunal förvaltning, många år som chef, bara för att jag påstår att jag har en speciell utbildning. Det skulle vara ungefär som Refaaet El-Sayed och hans doktorshatt. Jag har ett mellannamn, Corneliu, som inte används i alla handlingar, säger han.

Mircea Nitescu säger att namn används på olika sätt i olika länder och att detta kan leda till långtgående utläggningar.

Dåvarande personalchefen Birgitta Widåker och kommundirektör Anders Ottensten har frågat honom om de olika namnen.

Mircea Nitescu berättar för HN att han blev utkörd från Rumänien, som en icke önskvärd person, som 31-åring, 1985.

- Det enda jag hade var ett främlingspass. Det var dramatiskt. Jag hade fråntagits mitt medborgarskap och innan dess tilldelats tvångsarbete med att sanera kloaker, säger han.

Utan de akademiska betygen utbildade sig Nitescu i Sverige till kock.

Flera år senare fick han ut betygen från musikkonservatoriet i Bukarest. Det gav ett bra avstamp.

- Jag är utbildad både inom teoretisk och praktisk musik och spelar violin. Betygen smugglades ut ur dikaturens Rumänien.

Han blev socialsekreterare och chef för individ- och familjeomsorgen i Svenljunga. Senare kanslichef i samma kommun.

ANNONS

- Den senare tillsättningen föregicks av ett stort test hos ett bemanningsföretag, ett headhunter-företag, säger han.

° Känner du obehag av nätpubliceringen?

- Inte nu längre. Det är lätt att så ett frö av misstänksamhet om någon som har en brokig bakgrund, som jag har. Jag tar det inte personligt. Min kompetens har styrkts av betygen och lett till att jag gjort en väldigt fin karriär i Sverige.

Efter Eva-Annette Holmerins snabba reträtt blev Nitescu kulturchef i Varberg.

- Då kunde jag knyta ihop mina två yrken - den konstnärliga och den administrativa delen. Jag var en av 36 sökande.

° Hur smugglades betygen ut ur Rumänien?

Det var inte lätt. Under diktaturtiden fanns ett stort internationellt nätverk som hjälpte flyktingar via Amnesty, Röda korset och andra frivilliga. Inte ens i dag vågar jag avslöja hur det gick till.

° Varför förlorade du medborgarskapet i Rumänien?

Genom mitt politiska ställningstagande. Jag tyckte inte som den dåvarande regimen och non-grataförklarades. Jag blev statslös i mitt eget land. De betyg från utbildningen som staten bidragit till kunde jag inte ta med mig. Jag var en av många som sattes på ett flygplan, utan returbiljett mot ett okänt öde.

ANNONS

Han får ibland frågan varför han inte kallar sig Corneliu, som är lättare att uttala, istället för Mircea (Mirr´scha).

- Mircea är mitt dopnamn. I latinska länder ska man absolut ha ett latinskt namn, som mitt mellannamn Corneliu. Kyrkan var skild från staten under diktaturen. Mitt rätta namn är Mircea. Jag känner inte igen mig som Corneliu.

Utgivaren av nättidningen, Per Hansson, 46, har i flera år krävt sin grundlagsskyddade rätt att få ut handlingar från kommunen. Det är ingen överdrift att påstå att hans relation med kommunen är frostig.

- Jag har lagt ut den här texten eftersom det kommit till min kännedom att det kanske inte står rätt till med de handlingar Nitescu åberopar. Han har skickat med sitt pass med ett annat namn än de betygskopior som finns i ansökan. Om det skulle vara så att han använt sig av någon annans betyg så är det intressant så länge som han är kulturchef i Varberg, säger Per Hansson.
ANNONS