”Jag hade tur som fick en lägenhet”

Salah Abdalrham och Zara Baire har tvingats lämna allt i sina respektive hemländer och har slutligen hamnat i Varberg. Nu försöker de skaffa sig en vardag och en framtid. – Mina kompisar trodde att jag skojade när jag sade att jag fått en bostad i Varberg, säger Zara Baire.

ANNONS
|

Det är lätt att tappa sugen innan beskedet om uppehållstillstånd kommer. Men ingenjören Salah Abdalrham, 31, från Syrien, berättar att han hela tiden var hoppfull. Han ägnade väntan åt att studera svenska på egen hand.

– Jag bestämde mig för att inte sitta och vänta. Men många orkar inte rent mentalt, tillägger han.

I februari 2016 fick Salah Abdalrham uppehållstillstånd.

– Det betydde att jag kunde börja ett nytt liv, lära mig ett nytt språk och skapa mig ett nätverk. Jag var väldigt positiv från början och trodde att jag skulle få jobb.

Salah, som är utbildad maskiningenjör, sökte direkt till en mastersutbildning i Umeå men fick samtidigt höra om SWT Development. En vän som känner Mathias Frenzel på företaget lämnade in Salahs meritförteckning. Det slutade med en anställning som utvecklingsingenjör. Samtidigt bodde han i ett rum på ett studentboende i Varberg.

ANNONS

– Det var jobbigt att bo i ett kollektiv för de andra var yngre studenter. De lämnade allt framme i köket och gick och lade sig klockan två på natten, suckar Salah.

Räddningen blev Mathias Frenzels kontakter som knöts via företagsnätverket Öppna företag. Salah fick ett lägenhetskontrakt och han tycker att det är skönt att ha fått en egen bostad.

– Det är trevligt att bo själv och bestämma allt själv. Jag håller rent i köket, säger han och ler.

Hur ser du på att du fått gå före i bostadskön?

– Jag hade tur.

Hur tycker du att vi kan öppna det svenska samhället för er som kommer utifrån?

– Det är svårt att svara på den frågan. Jag tycker att det är enklast att sluta tänka generellt om människor. ”Han är från Syrien, då måste han vara terrorist”. Man måste tänka på en person som en person.

Zara Baire, 28 år, lämnade hemlandet Eritrea och arbetet som administratör på en militärbank och anlände till flyktingboendet i Himle för två år sedan. Trots att hon fick uppehållstillstånd blev hon kvar i Himle i elva månader. Till sist hjälpte hennes språkvän Lisa till med att skaffa en lägenhet.

ANNONS

– Lisa har lärt mig allt. Språket, hur man bor i Sverige, hur man gör när det är varmt eller kallt, säger Zara.

Hur är det att ha fått en bostad?

– Bra, mycket bra. Mina syriska kompisar trodde att jag skojade när jag sa att jag hade fått en lägenhet i Varberg, säger Zara som praktiserar på ett äldreboende och hoppas kunna börja läsa till undersköterska till hösten.

ANNONS