Jade-ägg är yoga för vaginan

Genom samtal och fysiska övningar hjälper hon kvinnor att växa i självkänsla, sexuell lust och orgasmisk kraft.
– Det finns otroliga njutningar i vulvan, vaginan och livmodern, säger Emma Öberg, sex-, kärleks- och relationscoach i Tvååker.

ANNONS
|

Emma Öberg driver kursgården Yoga Mangalam i Tvååker sedan 2006. Här hålls en rad olika utbildningar inom yoga och ljud som ett sätt att röra sig inåt och förstå sig själv - jaget.

För alla yrkesgrupper som jobbar nära andra människor har pandemin slagit hårt. Verksamheten på gården är därför tillfälligt stängd.

Fast inte riktigt. Emma Öberg drog igång digitala kurser för kvinnor redan i mars som lanseras under namnet Systerkärlek. Emma spelar in 30 minuter långa meditationsövningar i förväg som deltagarna gör ensamma. Emma Öberg jämför upplägget med en bokklubb.

Kroppen kommer först

– Jag jobbar bara med kvinnor. Det ger en sån energi i rummet. Ett hundratal kvinnor har varit med. Under pandemin lever många med oro och ensamhet. Yogan fokuserar på kroppen, att alla delar hör ihop och påverkar sinnet, berättar hon. Den fysiska kroppens avslappning är avgörande för ett lugnt sinne.

ANNONS

– Jag har mött alla slags kvinnor, de som är nyförlösta, de som är sjuka, kanske någon som blivit av med jobbet under pandemin eller bara är allmänt oroliga och ensamma under pandemin. Vi har jobbat med avslappning, med yogaövningar, men också med lust som taoistisk bröstmassage.

Hon möter även kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Trauman som kan förändra och förminska en människa djupt.

– Många kvinnor har varit med om våld eller sexualiserat våld. Metoo-rörelsen satte ljuset på detta. Om jag är rädd inuti, vad gör det med mitt självförtroende? Det finns ett samband mellan kroppen och självkänslan. Kvinnor hamnar så lätt i anpassning, vågar inte, tror att andra är bättre. Det vill jag förändra.

– Men jag vänder mig inte i första hand till kvinnor som har trauman utan till alla kvinnor som vill förstärka ett inre ledarskap, som hjälper dem att att förverkliga sitt liv och leva som de vill.

Men var kommer sexualiteten in?

Emma Öberg är sex-, kärleks- och relationscoach. Hon är utbildad hos amerikanskan Layla Martin 2019 med jadeägg som inriktning. Martin är ledande i USA:s vad gäller kvinnors frigörande inre sexualitet. Googla hennes namn och du får 8,5 miljoner träffar.

ANNONS

– Jag har 800 timmars utbildning hos henne och har varit på hennes retreater i både Mexiko och i Palm Springs, säger Emma.

Nu erbjuder hon enskilda samtal över nätet och övningar där man jobbar med den sexuella energin. En tio veckors kurs kostar 11 000 kronor. Tack vare internet kan kvinnor över hela världen ansluta sig.

– Jag hade ett samtal med en kanadensisk kvinna i går. När jag jobbar enskilt går vi mycket djupare i ett terapeutiskt samarbete.

Kvinnokroppen består som bekant även av könsdelar som vulva, vagina, livmodertapp, livmoder. Men det är delar som fortfarande är tabu, något man inte nämner, något som betraktas som skamligt - även 2021, menar Emma.

– Jag insåg att det fanns kroppsdelar i yogan som inte fick vara med. Kroppsdelar som är superkraftfulla!

Orgasmisk kraft

Det är här kvinnans orgasmiska krafter kommer in. Att kunna släppa taget och ge sig hän så att det känns i hela kroppen. Tid och rum stannar. Integrerar man den kraften blir man också starkare som människa, inte lika anpasslig, hävdar Emma Öberg.

I det enskilda samtalet jobbar Emma och klienten med den sexuella energin. De praktiska övningarna görs i ensamhet och följs av samtal över nätet. Små ägg i jade eller glas förs upp i slidan under de fysiska övningarna för att skapa kraft och njutning. Man jobbar också med bröstmassage, klitorisövningar, andningsövningar, ljud, rörelse och yogaövningar i olika positioner.

ANNONS

Vad vill kvinnorna uppnå?

– Få tillgång till hela sitt systems kraft för att kunna leva sitt liv. Stärka sitt självförtroende. Återta rätten till att avslappnat få vara i kontakt med den egna kroppen. Kanske vill de ha större och djupare orgasmer, få en bättre koppling till sin partner, känna ökad trygghet i sina intima träffar, känna mer lust, lekfullhet, glädje och samspel.

Har du själv nått din fulla orgasmiska kraft?

– Jag hoppas att det finns ännu mer. Men ja, jag har verkligen varit ute i universums ytterkant och tillbaka, ler hon. Det handlar om att komma i kontakt med sig själv. Som en helig upplevelse av djup närvaro.

– Men innan jag blev fullkroppsorgasmisk förstod jag inte vad jag saknade. Om jag aldrig har ätit glass, hur vet jag då att jag vill ha glass?

Vad säger du till dem som menar att det här är flum eller hokus pokus?

– Då är de felinformerade. Jag vet att detta är fungerande traumaterapi. All levande forskning visar att spänningar i kroppen släpper genom fokus på andning, ljud och rörelse och att vår självkänsla är ankrad i kroppen.

LÄS MER:Paula vill hjälpa människor till lust och njutning

LÄS MER:Barnboksförfattare kommer ut ur poesigarderoben

ANNONS