Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn tar plats i nytt AI-utskott. Bild: Annika Karlbom
Jörgen Warborn tar plats i nytt AI-utskott. Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn tar med sig entreprenörsperspektivet i nytt AI-utskott

Europaparlamentarikern Jörgen Warborn (M) tar plats i nystartade AI-utskottet.

Sedan tillträdet som Europaparlamentariker för ganska exakt ett år sedan, har varbergaren Jörgen Warborn hunnit ta på sig fyra utskottsuppdrag i parlamentet. Det senaste i listan är det nystartade AI-utskottet.

– Inte många som har så många utskottsplatser tror jag. Det blir en stor arbetsbörda, men det är ett viktigt utskott så det kändes som platsen för mig, säger Jörgen Warborn.

Vill lyfta frågor om företagsamhet och integritet

AI står för artificiell intelligens och innebär att datasystem i viss mån tänker själva och kan dra slutsatser. Tekniken används redan i många appar och system, men även i tekniken som är kopplad till självkörande bilar.

Det ett väldigt tekniskt område, vad har du för erfarenhet av AI frågor?

– Ganska bred erfarenhet utifrån digitalisering. Jag har en bakgrund inom näringslivet där jag jobbat en del med de frågorna. Sen har jag även jobbat med frågorna partipolitiskt i riksdagen och på olika sätt redan inom EP.

Varbergaren är känd för sin entreprenörsprofil, vilket också är parollen som tog honom till EU. Det perspektivet, tillsammans med frågor om integritet, är vad han vill ta med sig in i utskottet.

– Jag vill jobba med frågor om hur vi kan säkerställa en god tillväxt och konkurrenskraft i EU, kopplat till frågor om AI. Sen tycker jag det är väldigt spännande med balansgången i hur data hanteras kring integritet.

Vad blir nästa steg?

– Nu är målet att ta fram en rapport som analyserar hur AI påverkar samhället, och sätter upp mål för hur EU ska jobba. Om Europa ska komma ikapp de andra stormakterna är det en förutsättning, säger Jörgen Warborn.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här