Jörgen Broth dömdes för fortkörning trots fartspärr på lastbilen

Trots teknisk bevisning dömdes yrkeschauffören för fortkörning. – Jag är oskyldig. Det är omöjligt att göra det här brottet med den här utrustningen, säger Jörgen Broth.

ANNONS
|

Falkenbergaren kör för avfalls- och återvinningsföretaget PreZero (tidigare Suez) och i april förra året stoppades han av polisen på Syllingevägen, i höjd med Börs gård, i Veddige. Till sin förvåning fick han veta att han hade kört 87 kilometer i timmen på en 70-väg. Enligt Broth är det omöjligt eftersom lastbilen inte går att köra i den hastigheten.

En regulator som är programmerad till 80 kilometer i timmen är kopplad till lastbilens digitala färdskrivare. Vid ett senare tillfälle den dagen hade han trampat gasen i botten. I en nerförsbacke fick han upp hastigheten till 83 kilometer i timmen.

ANNONS

– Jag har en sekundlogg som friar mig och det är ett system som används i hela Europa. Polisen måste ha förväxlat en åtta med en sexa, det är mänskligt att göra fel.

Vid förhandlingen i Varbergs tingsrätt presenterade han en syn av färdskrivaren, skriftliga kontrollrapporter och parameterprogrammering samt ett vittne som garanterade att spärren i lastbilen fungerade och att kraften till motorn bryts vid 80.

Jörgen Broth dömdes till böter

Men tingsrätten valde att gå på polisens linje och dömde Jörgen Broth för hastighetsöverträdelsen. Enligt tingsrätten ”uppfyller platsprotokollet föreskrivna krav” och ”hastighetsövervakningen har utförts i enlighet med gällande föreskrifter.” Broth överklagade först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen – men fick inget gehör.

Men han ger sig inte.

– Jag ska skriva till alla riksdagspartier och länspolischefer eftersom juridiken inte följer med tekniken.

Vad vill du ha svar på?

– Jag vill veta när färdskrivaren gäller och om polisens ord står över all teknisk bevisning. Det fanns inget minne i lasern så rätten baserar domen på en sekunds hörsägen. Den stora juridiska missen är att platsprotokollet står över all teknisk bevisning.

Polis tycker att tekniken både har livrem och hängslen

Områdespolisen Tobias Caspersson bekräftar att informationen vid en hastighetskontroll inte sparas digitalt. Men han tycker att systemet med platsprotokollet är rättvist.

ANNONS

– Vi börjar med platsprotokollet redan på polisstationen och det följer med lasern hela vägen. Vi tar inte tveksamma fall utan bara fall vi är säkra på.

Så tekniken är säker?

– Det är så mycket som är uppstyrt med hur det ska gå till.

Är det inte risk att det blir handhavandefel?

– Nej, man måste vara väl förtrogen med maskinen och använda den minst en gång per år.

Så det går inte att göra fel?

– Nej. Vi måste vara noggranna för vi vet att vi måste gå till tingsrätten om vi blir ifrågasatta.

ANNONS