Jätteträd rasade vid skola

I helgen rasade en enorm ek strax intill Bosgårdsskolan. Men ingen får flytta på stammen eftersom trädet är kulturminnesmärkt.

ANNONS
|

De kraftiga vindarna som rådde resulterade i att den över 300 år gamla och döda eken brakade ihop och föll till marken. Strax utanför Bosgårdsskolan. Men det var ingen vanlig ek som föll, den tillhör det Halländska kulturminnet "Tre ekar".

– Eftersom trädet är kulturminnesmärkt så får man inte flytta på det, om det inte ligger olägligt, säger Annelie Ohlsson, reservat- och fastighets förvaltare vid Länsstyrelsen Halland.

När hon besökte kulturminnet för några år sedan var det bara en av de tre ekarna som fortfarande levde. På grund av att döda träd lätt tappar sina grenar och kan orsaka skador på omgivningen hade man sedan tidigare sågat av grenar från trädet vars stam knäcktes i början av veckan.

ANNONS

– Det är något man gör då även en mindre gren som faller av ett träd kan orsaka svåra skador, säger Annelie Ohlsson.

Som tur var skadades ingen. Eken, som stått pall för vinden i över 300 år, brakade ihop. Huvudstammen knäcktes vid fästet och landade vid sidan av vägen.

Att man nu inte får flytta på den beror på att länsstyrelsen inte vill störa den biologiska mångfalden i området.

– Man brukar tala om levande döda träd. Trots att trädet i sig har dött så myllrar det av liv som insekter, lavar, mossor och svampar i och på stammen. De är en del av mångfalden och vi vill inte förstöra den, säger Annelie Ohlsson.

Trädet minnesmärktes för snart 50 år sedan. Dels på grund av att dess omkrets var hela 314 centimeter och därför räknas som ett jätteträd. Dels minner trädet om den halländska sandflykten.

– Fram till 1800-talet flyttade sig sanden väldigt mycket inåt land i Halland. Precis som i öknen kunde det uppstå sandstormar. De träd som växte upp skyddade åkermarkerna, berättar Annelie Ohlsson.

Stammen lämnas nu ifred för att med tiden multna bort.

ANNONS