Jättekors i Gamla Köpstad väcker frågor

Ett tre meter högt kors har dykt upp i naturreservatet vid Gamla Köpstad. Nu undrar sommargäster och boende i området vem som har rest det och varför.

ANNONS
|

Naturreservatet Gamla Köpstad södra sträcker sig från Kågabäckens strand, strax söder om Träslövsläge, ner mot Galtabäcks hamn. Området är ett öppet kustlandskap med strandängar, hedar och klapperstensfält.

Här samsas betande boskap med ett rikt fågelliv och ovanlig fauna — och numera ett tre meter högt träkors. Lena Mattson från Tullinge har varit sommargäst i Gamla Köpstad i många år.

– Vi var några som satt och diskuterade korset. Det är lite märkligt att det står där det står för det är verkligen en påtaglig förändring av landskapet, säger hon.

Lena säger att hon har full förståelse för den sorg en anhörig kan uppleva när den förlorat en närstående men att det finns avsedda platser för detta.

ANNONS

– Jag blir nedstämd av det, säger hon.

Flera andra boende i området som Hallands Nyheter har pratat med har också uppmärksammat korset, men inte heller de vet vem eller varför det är rest.

En man som har sin permanentbostad precis i anslutning till naturreservatet säger att han tror att det dök upp någon gång i våras.

Björn Larsson är naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland. Han kände inte till korset men säger att det är förbjudet att sätta upp skyltar, byggnader eller andra anläggningar i ett naturreservat.

– Rent spontant skulle jag säga att det faller inom denna kategori och är därför inte tillåtet, säger han.

Björn Larsson skriver senare under eftermiddagen i ett mejl att:

”Våra reservatsförvaltare har fått kännedom om korset och är på gång med att montera ner det”

ANNONS