Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Jämn tävling när brandmän möttes i funktionell fitness

I helgen avgjordes X-fire games i Varberg, då Sveriges mest vältränade brandmän tävlade mot varandra i så kallad funktionell fitness
– Det är en väldigt vältränad yrkeskår. Inget snack om saken, säger Fredrik Bahlberger, tävlingsledare och deltidsbrandman.

Att utsättas för fysiska påfrestningar är vardag för landets omkring 16 000 brandmän, och vissa av dem ägnar även en stor del av sin fritid åt att tänja gränserna för vad kroppen klarar av.

Under lördagen möttes 19 tvåmannalag i X-fire games i Varberg för att mäta sina krafter mot varandra.

– Alla tävlar i samma klass, men man får lättnader efter kön och ålder. Ett lag kan till exempel bestå av en kille och en tjej, två tjejer eller två män i olika åldrar, berättar Fredrik Bahlberger.

”Väldigt vältränad yrkeskår”

Han är delägare i crossfitgymmet 432 i Varberg och jobbar även som deltidsbrandman. Tillsammans med parhästen och heltidsbrandmannen Marius Beresoae slutade han på en hedrande fjärdeplats, men i år agerade duon i stället tävlingsledare.

– Tävlingarna höll på hela dagen och bestod av fem olika event, plus semifinal och final, berättar Fredrik Bahlberger.

Den första grenen hämtade sin inspiration från deltagarnas yrkesvardag. Brandmännen fick springa på ett löpband med syrgastuber på ryggen för att därefter släpa med sig tunga slangar runt en hinderbana.

Resten av den intensiva dagen bestod av tävlingsgrenar hämtade från funktionell fitness, där belastningen successivt ökade.

– Det är en väldigt vältränad yrkeskår. Inget snack om saken, konstaterar Fredrik Bahlberger.

Kristianstad tog guldet

Graden av fysisk utmattning är dock betydligt större under X-fire games än vid ett utryckningslarm, berättar Bahlberger.

– Du tömmer hela kroppen och hela huvudet när du kör funktionell fitness, men på ett larm måste man vara klar i knoppen för att kunna ta rätt beslut. Innan du blir för trött byter en kollega av dig.

Lördagens tävling blev en jämn historia och länge var det oklart vem som skulle ta hem den åtråvärda titeln. När röken hade lagt sig stod dock lag Bo-Eves trio – bestående av Seth Nilsson och Linus Johansson från Brandkårens IF i Kristianstad – som segrare.

– Men 2023 är jag och Marius tillbaka igen, och då är det bara seger som räknas för vår del, säger Fredrik Bahlberger.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här