Jätteuteservering intar Varbergs torg den 23 juli

Ett krogtorg modell större kommer att arrangeras i samband med Långtorsdagen den 23 juli. Det är fem lokala krögare och kommunen som med stöd av Sparbanksstiftelsen står bakom evenemanget.

ANNONS
LocationVarberg||

Större delen av torget kommer att tas i anspråk för detta krogtorg i XL-format. Kanske blir det Sveriges största uteservering. Tanken är att flera tält ska byggas upp för att vädersäkra och självfallet kommer området att vara avspärrat så att det går att kontrollera så att det inte blir för trångt.

– Det är alltid en utmaning när man drar på stort, vilket vi gör, om det kommer mycket folk. Men det är att hålla avstånd som gäller. Arrangemanget pågår inte i två timmar heller utan hela dagen. Så det är en stor yta och under lång tid. Vi tror att det kommer att bli bra, säger Magnus Thomson, näringslivsutvecklare.

ANNONS

Följer gällande lagar

Just det faktum att det är en uteservering är nyckeln för hela arrangemanget.

– Rent lagstiftningsmässigt fick vi inte lov att arrangera långtorsdagarna som vi brukar, men en uteservering får man ha. Då behöver man inte förhålla sig till att det bara är femtio personer som får samlas, säger Magnus Thomson.

Fem krögare kommer att finns på plats under krogtorget. Och det blir lite nya bekantskaper. I alla fall för dem så håller sig mest i innerstaden. Fyra av dem kommer med sina food-trucks.

– Vi har ett samarbete med Carlsberg också som kommer hit och bygger upp barer och kylar, säger Klas Medin som driver Restaurang Nami och fortsätter:

– Det kommer att bli ett betydligt större krogtorg än tidigare år, men exakt hur stort det blir vet vi inte riktigt än. Vi ska sy ihop en väldigt trevlig torsdag med fokus på smårätter så att besökarna kan smaka på lite av varje.

Grillarna kommer att gå varma under dagen

Restaurang Monark, Senor Habanero och &Olles med sina food-trucks Preben och Charles och dessutom grillmästarna i Hell Yeah BBQ är övriga krögare som deltar i evenemanget.

– Vi kommer att köra autentiska mexikanska tacos på majstortilla. Det blir något gott kött, men även vegetariskt, säger Inge Andersson på Senor Habanero.

ANNONS

– För oss är det inte helt spikat. Det ska ryka mycket och lukta mycket på hela torget i alla fall. Det är vårt mål, säger Olle Borgman från &Olles.

Arrangemanget ska vara coronanpassat

Att vädersäkra med tält är en dyr affär. Därför har Sparbanksstiftelsen valt att gå in med pengar.

– Vi stödjer näringslivskontorets arbetet med att få till en levande och attraktiv stadskärna. De är väldigt viktigt för Varberg och positivt för våra medborgare. Inte minst för besöksnäringen och våra handlare, säger Jan Inge Lyckberg från Sparbanksstiftelsen.

Hur ser ni på riskerna kring corona?

– Vi har fullt förtroende för framförallt näringslivskontoret som är våra bidragstagare. Och vi ska verkligen följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Jan Inge Lyckberg.

– Vi kommer inte att släppa på en massa folk utan det kan bli kö in. Det är erfarna krögare som jobbar med det här dagligen som ansvarar för att det sköts på rätt sätt, säger Magnus Thomson.

Hur mycket folk som kommer att kunna besöka krogtorget samtidigt är inte helt klart än. Det är kopplat till hur stor ytan slutligen blir.

LÄS MER:Så blir kommunens satsning på Långtorsdagar i sommar

ANNONS