Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

It-pionjär satsar igen

Lunarstorms grundare Rickard Eriksson startar en ny internetsatsning med bas i Varberg. Totiki heter tjänsten som ska hjälpa användarna att hålla koll på sitt sociala liv på nätet.
VARBERG. I ljusa lokaler högst upp i Societetshuset sitter fyra unga killar och arbetar framför sina datorer. Totalt jobbar sju personer med den satsning som nästa månad ska lanseras, och som dess grundare Rickard Eriksson tror starkt på.
Det handlar om att underlätta människors, numera utspridda, sociala aktiviteter på internet.

- När Lunarstorm kom var den unik eftersom den var så dominerande, du kunde ha alla dina vänner där. Idag vill ungdomar mer betona sin individualitet, och väljer mellan många olika mötesplatser utifrån sina intressen, säger Rickard Eriksson.
Förutom att vännerna numera är utspridda på nätet väljer många dessutom att använda olika webbtjänster för olika typer av aktiviteter, som blogg, fotoalbum eller spellistor.
En hel del att hålla reda på, menar Rickard Eriksson.
- Datorn kom till för att förenkla för människor, men i dag har den snarare komplicerat den sociala biten, säger han.

Totiki ska hjälpa människor att få en överblick över sina och vännernas sociala nätverk.
Som ett första steg lanseras ett nytt datorprogram som går in på de sajter där du har medlemskap och talar om var du har fått inlägg, mejl eller kommentarer.
- Nästa steg är en tjänst som hjälper dig hålla reda på vad som händer i vännernas liv på nätet.

Har folk så mycket att hålla reda på online att de behöver en sådan här tjänst?
- Fördelen är att du snabbt kan få en överblick och sparar mycket tid. En stor del av alla ungdomar är väldigt sociala på nätet, men även de som är 35 plus börjar allt mer flytta ut på nätet med sociala aktiviteter, säger Rickard Eriksson.
Ungefär 50 olika nätcommunities är än så länge kopplade till Totiki. Liknande webbtjänster finns i USA, men enligt Rickard Eriksson blir satsningen den första i sitt slag i Sverige, i alla fall med så stor räckvidd.
Bakom satsningen finns ett kapital på elva miljoner kronor.
- Man blir tydligen profet i sin egen stad, för investerarna är nästan uteslutande från Varberg. Bröderna Wulker, Gothia-killarna och Robert Bengtsson är några av dem, säger Rickard Eriksson.
Det är två år sedan Rickard Eriksson lämnade Lunarstorm. I dag har han inga kopplingar alls kvar till företaget.

- Men vi kommer att söka partnerskap med vissa sajter så att det går att ladda ner Totiki från deras sidor. Så kanske blir jag och Lunarstorm partners igen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här