Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bildtext: Gallrar. Viktor Bengtsson och Andree Bengtsson är två av de anställda på Interaktiv säkerhet som dag som natt modererar forum och artikelkommentarer.

IT-företagen frodas i Varberg

Ett halländskt Silicon Valley? Tja, Varberg har i alla fall anledning att kalla sig en it-stad. De senaste tio åren har det ena internetföretaget efter det andra vuxit fram.

Att det går bra för ett företag skapar ringar på vattnet. Grundarna går vidare med nya projekt och de anställda vågar i sin tur testa egna idéer och starta eget. Det är troligtvis den enkla förklaringen till varför lilla Varberg utvecklats till ett mini-mecka för it-företag.
Sedan Lunarstormstarten finns det i Varberg bland annat ett företag som hjälper människor att hitta kärleken (Mötesplatsen), ett som får folk att röra på sig (Tappa) och ett som rensar upp i forum och bland läsarkommentarer (Interaktiv säkerhet).
Vad är hemligheten till att nätframgångarna samlas i lilla Varberg? Frågar man personerna bakom är en av förklaringarna Ljud och bildskolan, LBS. Där har företagen kunnat plocka sina anställda på nära håll och många elever har dessutom startat egna företag efter utbildningen.
– Det finns ju en kultur i Varberg kring it, som grundarna till Ljud och bildskolan varit med och startat, säger Jennie Eriksson som är rektor på skolan.
Utbildningen har dock haft för få sökande och sedan förra året har skolan lagt ner gymnasieprogrammet med inriktning på teknik.
– Men vi hoppas på sikt att vi ska kunna återuppta den. Det är märkligt att intresset inte var större. Det är ju en av de branscher där man faktiskt kan få jobb direkt efter skoltiden, säger Jennie Eriksson.
LBS har däremot kvar sin KY-utbildning till systemvetare, och Peder Skrivares skola har bland annat inriktningarna ”teknik och företagande”, ”datorteknik” och ”virtuell design”.
Här presenterar vi några av de it-företag och webbtjänster som har Varberg som hemvist.

Mötesplatsen (www.motesplatsen.se

Dejtingsajt som startades 2001 av Börje Börjesson som i dag äger Tappa. Såldes 2005 till Schibstedkoncernen, men all verksamhet ligger kvar i Varberg. När vd:n Mikael Josander kom från Lunarstorm till Mötesplatsen 2005 var de 4 anställda. I dag är de 15.

– Vi ska anställa 4-5 till men just nu sätter lokalerna stopp. Vi måste ha nya, större lokaler för att expandera, säger Mikael Josander.

Mötesplatsen finns både i Sverige och i Norge och är den enskilt största aktören inom internetdejting, när det gäller antalet aktiva medlemmar och besökstrafik. De räknar med att växa ytterligare och har nyligen anställt en eventansvarig, för evenemang utanför sajten. I planerna finns också att satsa på fler länder.

Ezy/Webwerkstaden (www.ezy.se)

Startades 1996 av Jonas Klavberg och har i dag tio anställda i Varberg, samt två i Stockholm. Jobbar på två fronter, med en gemensam teknikavdelning. Ezy Travel är it-leverantör till resebranschen, med inriktning på onlineförsäljning av resor (bland kunderna finns exempelvis flygbolag i USA, Mexiko och Sydafrika, rederier, researrangörer och resebyråer). Ezy sysslar även med lösningar kring webb, intranät, e-handel och så vidare för företag utanför resebranschen (exempelvis Harley-Davidson Sweden, Euromaster och Surfer’s).
Lokalt arbetar företaget också med ett 100-tal mindre kunder som de gör webbsajter, e-shoppar med mera åt. Ser positivt på framtiden och hoppas på att kunna anställa ytterligare en person under året.

Interaktiv säkerhet i Norden (www.interaktivsakerhet.se)

Modererar så kallat användargenererat material, exempelvis i forum och artikelkommentarer på medieföretags hemsidor. Bland uppdragsgivarna finns medieföretag som Aftonbladet, Expressen, DN, GP och TV4 och sociala sajter som Bilddagboken, Lunarstorm och Mötesplatsen, samt konsumentföretag och organisationer.
Bildades 2006 av personer med bakgrund från Lunarstorm och är ett helägt dotterbolag till Körberg Schottenius Partners AB. Verksamheten bedrivs helt och hållet från Varberg och företaget har gått från 5 till 35 anställda. Har framför allt uppdrag i Sverige och Norge, men även enstaka i Danmark och Finland.
– Sedan 2 januari har vi bemanning dygnet runt och vi har nyligen startat upp ett finskt uppdrag så Finland är tänkbart att vi expanderar i, säger Klas Karlsson som är vd.

SciPark (www.scipark.se)

Utvecklar webbidéer som om de bär knoppas av till självständiga bolag. Totiki (www.totiki.com), som är ett hjälpmedel för att hålla koll på alla sociala medier, är ett exempel på en tjänst från SciPark. I startgroparna ligger bland annat omvärldsbevakningstjänsten Overview, som släpps om ett par månader.
Företaget ägs av Robert Bengtsson (LBS medgrundare), Rickard Eriksson (Lunarstorms grundare), LBS Intressenter AB, Henrik Johansson (tidigare bankdirektör vid Varbergs Sparbank) och Martin Jönsson (tidigare koncernchef i Gothia Financial Group). Bildades i januari 2007 och har i dag 6 anställda.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här