Isoleringen fortsätter för Vildas familj

Familjen Fäldt i Tvååker har hållit sig isolerade sedan i februari eftersom tioåriga Vilda är i riskgrupp. Nu vädjar de till andra att ta vaccinet.

ANNONS
LocationTvååker||

Tioåriga Vilda är svårt hjärt- och lungsjuk. Hennes kardiolog rekommenderade familjen att isolera sig när coronapandemin bröt ut eftersom det vore förödande om Vilda fick covid-19.

Sover halva natten var

Vilda har Downs syndrom och sondmatas. Tidigare har familjen haft hjälp av personliga assistenter eftersom hon behöver hållas under uppsikt dygnet runt. Men sedan isoleringen startade har föräldrarna skött henne helt och hållet själva. De turas om att sova halva natten var.

– Det kryper i hela kroppen efter tio månaders isolering men värst är det för Vilda som inte förstår varför. Hon frågar efter skolan, släktingar och att åka på utflykter, säger mamma Maria Fäldt.

ANNONS

Vilda har en lillebror som heter Neo och är sex år. Han fick gå i skolan från augusti till november när smittspridningen i samhället var mindre men liksom storasyster får han nu hemundervisning.

Får inte träffa kompisar

Barnen får inte leka med kompisar och familjen kan inte träffa barnens mor- och farföräldrar.

– Vi beställer hem allt vi köper och ytdesinficerar allt, säger Maria Fäldt.

De har hela tiden haft förhoppning om att vaccinationerna ska förbättra situationen och att livet ska kunna återgå till någorlunda normalläge igen. Men nyligen fick de veta att vaccinet inte är testat för barn och att barn i riskgrupp inte kommer att vaccineras.

– Det innebär att vi blir totalisolerade ett halvår till. Vi är rädda för att bli bortglömda. Att leva isolerat är inte direkt hälsosamt.

”Vaccinera er”

Nu vill familjen vädja till alla som har möjlighet att vaccinera sig för att smittspridningen ska minska i samhället.

– Vi hoppas verkligen och ber folk som tvekar om vaccinet att riktigt läsa på och vara källkritisk. Om man inte tar det för sig själv så ta det för alla inom sjukvården och för alla barn och andra som inte kan ta det.

För att stå ut under isoleringen försöker de göra något annorlunda varje dag. När snön kom passade de på att göra snölekar. Det kan bli singstar eller pyssel. Vid lucia fick släktingar komma till trädgården och se deras luciatåg genom fönstret.

ANNONS

– Men vi är ganska trötta på det här nu hela familjen. Varje vecka i isolering känns som en evighet.

ANNONS