Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Isens långa väg från Yasjön i Åkulla till societéns groggbord

Sexa eller tolva med mycket is? Förr fixades det frusna vattnet från Yasjön i Åkulla. Räkna med att spån kunde hamna i glaset.

Det kanske inte var så många som brydde sig om att Yasjöns humusrika vatten kanske hade en mustig bismak. Skulle något kylas med is krävdes naturis. Den frysta vätskan gick inte att få fram på så många sätt eftersom riktiga frysar och kylar inte fanns att uppbringa. Dessa hushållets vita apparater var absolut ingen självklarhet i hemmen de första åren efter första världskriget. Jordkälle-ljummen mjölk fick duga.

La sig tjock

På den tiden la sig isen så gott som varje vinter. Isarna kunde lätt bli 60-70 centimeter om vintrarna. Och det var inga leksaker, de sågar som användes. Meterlånga sågar med grovhuggna tänder krävdes för att rafsa upp isen som hivades upp med speciella tänger.

Spårade inte ur

Det var smidigt att dra upp is ur Stora Asjön. Sjön fanns nära banvallen som sluttade svagt ner mot Åkulla bangård. Slängde du in ett block under hjulen så stannade vagnen – om man hade tur spårade vagnen inte ur.

Isblocken sågades upp ur bland annat Yasjön och Stora Asjön. Isen strösslades med sågspån för att inte smälta ned för fort. Sedan fraktades isen via järnväg till kunderna vid hotell och fryshuset (nuvarande hotell Fregatten). Nere vid societetsparken fanns också en islada (se bilden).

Den här aktiviteten var igång ungefär fram till 1952/53 berättar Ronny Bellmyr, som växte upp i stationshuset vid Åkulla. Han är lite för ung för att minnas det här, men fadern jobbade vid järnvägen och modern skötte bommar och posthanteringen i bygden.

På bilden ser du ett isskåp som skänktes av Barbro och Sven-Göran Olsson i Långås. Det användes av riksdagsman Anders Eliasson och hustrun Charlotta Elisson i Fagared, Tvååkers socken. Den stiliga pjäsen var i bruk kring 1920-talet och är av fabrikatet Temperator. Den finns absolut inga andra bra varumärken att välja på nuförtiden, om vi nu ska uttrycka oss som public service.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här