Isbana på torget - en vision för Varberg

Fyra års arbete med ett tioårigt utvecklingsprogram. Nu är politikernas vision om Varbergs innerstad klubbad. Fram springer en stad med en markant större befolkning och en förtätad byggnation.

ANNONS
|

Enligt utvecklingsprogrammet ska Varberg år 2015 vara en stad med kontinental atmosfär, med ett kultur- och nöjesliv som är vitalt året runt. Staden ska präg-las av mångfald för alla oavsett ålder, livsstil eller bakgrund. Utbildningsnivån ska ha höjts hos befolkningen och stadens arbetsplatser domineras av kreativa jobb i tjänstesektor och upplevelseindustri.

- Det är en önskvärd och realistisk vision, slog kommunstyrelsens ordförande Gösta Ber-genheim (m) fast under fullmäktiges sammanträde.

I dokumentet finns också medel för att nå fram till visionen. Här finns konkreta förslag som att ha en isbana på torget under vintertid. Omvandla Engelska parken till en romantisk park och sätta upp stämningsljus på stadens kulturella målpunkter och platser.

ANNONS

I stadens omgivningar reser sighus med djärv arkitektur som speglar vår tid. Vidare är innerhamnen förvandlad till en gäst-hamn, och ett nytt hotell har uppförts centralt i kustnära läge.

Ändå rörde sig debatten i fullmäktige mest om enskilda skrivelser i programmet. Roger Kardemark (kd) vände sig mot en rad formuleringar, bland annat ville han stryka meningen "Den urbana livsstilen med singelliv och särboende har fått genomslag även i medelstora städer/kommuner som Varberg".

- Vi anser inte att särboende kan ses som ett politiskt mål, menade Roger Kardemark.

Han ansåg också att begreppet gårdsgator - som i visionen får större utbredning - skulle strykas till förmån för gågator.

- Det ger en falsk trygghet, inte minst för barnfamiljer.

Andra ledamöter betonade istället helheten. Jana Nilsson (s) och Anna-Lena Thorbjörnsson (v) menade att visionen fungerar.

- Jag tycker inte det känns svårt att ställa mig bakom det mesta, sa Anna-Lena Thorbjörnsson.

Samtidigt gladde hon sig extra mycket åt att förslaget med en isbana på torget ursprungligen är en v-motion.

- Det kan ta ett tag, men sedan brukar våra motioner gå igenom, sa hon.

Haken är att fullmäktige beslutade om målen och lämnade medeln att nå fram till visionen åt sidan. I varje fall tills vidare.

ANNONS

ANNONS