Kalmar slott är beläget på Slottsholmen vid Slottsfjärden och uppföras vid 1100-talets slut.
Kalmar slott är beläget på Slottsholmen vid Slottsfjärden och uppföras vid 1100-talets slut. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Inget pris för Varberg i år

Kalmar knep utmärkelsen som Årets Superkommun framför näsan på Varberg och Skövde.

ANNONS
|

Tidningen Dagens Samhälle, som bevakar sådant som rör kommuner och regioner, arrangerar varje år en gala där man utser Årets Superkommun. Varberg har vunnit utmärkelsen 2018 och 2019.

Utnämnandet sker i flera olika kategorier och Varberg har tillsammans med Kalmar och Skövde nominerats inom kategorin Småstad- och landsbygdskommuner inför årets gala.

Men det blev inget pris till Varberg i år. Kalmar knep utnämningen. Kalmar är precis som Varberg en tillväxtkommun. Staden vid Ölandsbron har nu över 70 000 invånare och man har vuxit med ungefär 1000 invånare om året under de senaste åren.

Varberg blev tvåa.

”Det är jättekul för Kalmar, grattis! Det blev inte tredje gången gillt för oss men jag känner en glädje och stolthet över att Varberg har blivit nominerad och finns med i toppen. Det är en bekräftelse på att Varberg fortsätter att utvecklas på ett bra sätt”, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt Dagens Samhälle ligger ett omfattande arbete bakom rankingen: ”Måtten som rankningen bygger på handlar bland annat om hur många nya invånare som lockats dit, hur många företag som finns där och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Många mått syftar också till att utröna hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Sedan två år ingår även sju kategorier som mäter kommunernas arbete inom Agenda 2030.”

I kategorin städer och stadsnära kommuner prisades Uppsala och i kategorin storstadskommuner vann Hallands närmaste granne Mölndal.

ANNONS