Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Inget jäv när Varberg Energi anlitade styrelseledamotens företag

Hon är vd i ett företag som anlitas av Varberg Energi – samtidigt som hon sitter i energibolagets styrelse. Att sitta på två stolar är dock inget som bekymrar Ann-Sofie Borglund (M). – Vi har lämnat ett uppskattat pris och fått lov att göra jobbet.

Röster inifrån Varberg Energi ställer sig frågande om det är lämpligt att en styrelseledamot även har en vd-post på ett företag som anlitas av bolaget. KG Mekaniska har nämligen utfört arbeten för Varberg Energis räkning sedan 2012. Från december 2019 till och med den 27 januari i år har företaget fakturerat energibolaget 363 509 kronor (290 808 kronor, exklusive moms).

Vd:n är moderaten Ann-Sofie Borglund och hösten 2020 valdes hon in i Varberg Energis styrelse. Hon berättar att hennes företag utför arbeten av akut karaktär på till exempel värmeverket Flisan och andra arbeten av ”mindre karaktär.”

Är det rimligt att KG Mekaniska fortfarande gör uppdrag åt Varberg Energi?

– Jag ser ingen anledning till att ta bort uppdrag på grund av att jag sitter i styrelsen. Det är en liten stad och nästan alla har företag, säger Ann-Sofie Borglund (M).

Kan det inte uppfattas som om du är jävig?

– Jag är aldrig inblandad i några affärer eller beslut, inte mer än att jag står som ansvarig för bolaget, säger hon och fortsätter:

– Jag hade önskat att vi hade fler uppdrag av kommunen.

Inte heller Varberg Energis styrelseordförande ser några problem med att Borglund sitter på två stolar. Enligt henne har frågan inte diskuterats i styrelsen.

– Generellt gäller det att vara väldigt försiktig med vad man har för intressen. Men Moderaterna har valt Ann-Sofie Borglund och det är upp till varje parti att sätta rätt person på rätt plats, säger Cecilia Rönn (L).

Varbergs kommuns jävpolicy: ”Försiktighetsprincipen som gäller”

I Varbergs kommuns policy för mutor och jäv står det: ”Du kan också vara jävig om det finns någon särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för din opartiskhet, till exempel om du är ekonomiskt beroende av en part eller intressent” eller ”engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.”

Kommunjuristen Torbjörn Alfredsson vill inte uttala sig specifikt i fallet men han berättar att det är försiktighetsprincipen som gäller:

– Man bör inte ta det så långt att det kan ifrågasättas.

Så här resonerar kommundirektören Carl Bartler:

– Det kan handla om en förtroendefråga och huruvida det kan påverka förtroendet hos organisationen, säger han och fortsätter:

– Men har man ingen påverkan på beslut då finns det inget formellt jävsförhållande.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här