Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Inget byggnadsminne på Getteröns flygfält

Den röda T-formade vindindikatorn är visserligen intressant men inte så spännande att den kan motiveras som byggnadsminne. Det har länsstyrelsen bestämt.

Christer Lannestam i Stråvalla är medlem i Varbergs Flygklubb och han vurmar lite extra för flygfältet och dess historia. Piloterna behöver veta varifrån vinden blåser för att göra säkra starter och landningar och en av de saker som berättar om vinden är det röda T-korset som står på flygfältet i närheten av Getterövägen.

Christer Lannestam anser att T-korset bör bevaras och skyddas som byggnadsminne. Han har skickat in en ansökan om byggnadsminnesförklaring till länsstyrelsen, som nyligen meddelat beslut: Nej, detta ska inte vara något byggnadsminne.

”Stor händelse för Varberg att få en flygplats”

– Flygplatsen byggdes ju på 1930-talet och den tidens flyg hade inte så bra driftsäkerhet. Man behövde flygplatser mellan Oslo och Köpenhamn att kunna landa på. Det var en stor händelse för Varberg att få en flygplats – och samtidigt anlades ju vägen ut till Getterön. T-korset är ett slags minnesmärke som funnits med sedan dess. Jag tycker att det är fint, det har en skulptural form och det ligger fint intill vägen, säger Christer Lannestam.

Christer Lannestam vill att T-korset tas om hand på plats och att det får den omsorg som behövs för att stå kvar även i framtiden.

– Skulle flygfältet försvinna någon gång i framtiden kunde i alla fall T-korset vara kvar som ett minne.

Beslutet kan inte överklagas

– Det är så mycket som omdanas i Varberg nu – byggen och tunneln och hamnen som försvinner och kanske höghus istället. Då tycker jag att detta kunde få vara ett byggnadsminne som kan få stå kvar. Jag tror att det skulle glädja många.

Länsstyrelsen noterar att flygplatsens hangar och flygtorn ingår i bebyggelseinventeringen med klassning B – regionalt intressant med arkitektoniskt, miljöskapande, pedagogiskt, samhällshistoriskt och teknikhistoriskt värdefullt. Men för att något ska bli byggnadsminne med stöd av kulturmiljölagen krävs sådana värden som gör byggnaden eller platsen intressant ur ett nationellt perspektiv. Det är inte T-korset på Getterön, anser länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan inte överklagas av någon privatperson utan enbart av Riksantikvarieämbetet.

– Med det här kan jag i alla fall väcka en opinion, säger Christer Lannestam. Det kanske går att göra något för att bevara T-korset på annat sätt.

Byggnadsminnen i Halland

På listan över halländska byggnadsminnen finns bland annat Nidingens fyrplats, Äskhults by, Tjolöholms slott, Halmstads slott, Norre port, Varbergs teater, Åsklosters kungsgård, Tullbron, stadshuset i Falkenberg och Rydöbruks missionshus.

LÄS OCKSÅ: Skyltar ska sprida kunskap om de unika skvaltkvarnarna i Sällstorp

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här