Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Något gick fel vid landningen och flygplanet från andra världskriget hamnade upp och ner. Bild: Varbergs flygklubb
Något gick fel vid landningen och flygplanet från andra världskriget hamnade upp och ner. Bild: Varbergs flygklubb

Ingen utredning av Haverikommissionen efter kraschen

Under måndagskvällen slog ett veteranplan runt i luften och landade på rygg ute vid Varbergs flygfält. Piloten klarade sig oskadd och olyckan kommer inte att utredas av Haverikommissionen, utan överlämnas istället till polisen och EAA Sverige.

Vindarna var starka vid Getteröns flygfält under måndagskvällen och inne i det gamla flygplanet var det något som gick snett.

– Planet kom in för landning och hamnade upp och ner på något vis, säger Patrik Carlsson, ordförande för Varbergs flygklubb.

Piloten, som är en av flygklubbens medlemmar, lyckades inte vända upp planet utan landade på rygg, med hjulen uppe i luften. Trots det dramatiska i händelsen klarade han sig ganska bra. Han var den ende ombord och kunde själv ta sig ut ur förarkabinen innan räddningstjänsten var på plats.

– Han var chockad efter händelsen men har klarat sig helt utan skador, säger Patrik Carlsson.

Patrik Carlsson, ordförande för Varbergs flygklubb. Bild: Annika Karlbom
Patrik Carlsson, ordförande för Varbergs flygklubb. Bild: Annika Karlbom

Omständigheterna runt kraschen är än så länge oklara.

– Jag vill helst inte spekulera i vad som kan ha gått fel. Det som görs är en anmälan om haveri, sen får EAA (Experimental Aircraft Association) göra en utvärdering om de vill utreda. Annars är det polisen som gäller, säger Patrik Carlsson.

Flygplanet är ett experimentklassat veteranfordon. Ett gammalt sportplan från andra världskriget av modellen Piper cub L4H, som ägs och hanteras av flygklubben. Till skillnad från piloten ska planet ha fått sig en törn och kan komma att behöva en reparation. Vilka eventuella kostnader det kan medföra är i nuläget osäkert.

– Den har rätt så omfattande skador. Vi inväntar utredningen och sedan kommer vi höra med försäkringsbolaget. Det blir ett försäkringsärende, precis som när du krockar med din bil, säger Patrik Carlsson.

Vid lunchtid under tisdagen stod det klart att Statens haverikommission inte kommer att göra någon utredning av kraschen, utan att ärendet lämnas till andra instanser, som polisen och transportstyrelsen via EAA. Det är ovanligt att haverikommissionen gör en utredning av experimentklassade gamla veteranflygplan som det som kraschade under måndagen, särskilt när det inte har förekommit några personskador.

Olyckan är den tredje som inträffar på Varbergs flygfält sedan 2015, men det ska inte finnas något samband mellan olyckorna.

– 2019 rörde det sig om motorhaveri och 2015 var det ett plan som inte tillhörde klubben. Flygplatsen är en godkänd flygplats, enligt alla myndigheter, säger Patrik Carlsson.

LÄS MER: Sportflygplan har kraschat på Getterön

Flygplanet som kraschade tillhör Varbergs flygklubb. Bild: Rebecka Kvint
Flygplanet som kraschade tillhör Varbergs flygklubb. Bild: Rebecka Kvint

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här