Ingen pandemieffekt märks på avhoppen vid yrkeshögskolan

Studentliv uteblir och de som pluggar får sitta hemma i stället för i skolan. I coronavirusets spår har antalet avhopp ökat på vissa lärosäten. På yrkeshögskolan i Varberg vill rektorn minska avhoppen – trots att en pandemieffekt inte märkts av.

ANNONS
|

Enligt Emma Tisell, rektor för yrkeshögskolan vid Campus Varberg, sker de flesta avhopp vanligtvis någon gång under första läsåret. Bland studenter som antogs till en utbildning 2018 valde nära en femtedel att hoppa av. Bland de som antogs året därpå är andelen ungefär densamma.

Förra året kom 198 studenter in på en utbildning och till och med mitten av februari hade 25 personer valt att avbryta studierna, vilket är i linje med föregående år. Orsaken till det kan enligt Emma Tissel vara att skolan inte använder underleverantörer på samma sätt som förut.

– Personen som har utbildningsledarrollen jobbar numera på Campus och det har gjort att man får tätare kontakt med de studerande, vilket kanske kan stävja avhoppen. Hade det inte varit för corona så hade vi kanske haft ännu färre avhopp, säger hon.

ANNONS

I höstas rapporterade SVT att avhoppen mer än fördubblats på Karlstad universitet i jämförelse med året innan. Och för en tid sedan berättade P4 Halland att en enkätundersökning på Högskolan i Halmstad visade att fler än hälften av studenterna mådde dåligt till följd av distansstudier.

LÄS MER:Studenter saknar på-plats-undervisningen

Emma Tisell upplever att de flesta studenter vid yrkeshögskolan i Varberg är förhållandevis nöjda.

– Det är inga studenter som direkt har klagat men alla vill ju till skolan.

Även om det inte har märkts av någon coranaeffekt på antalet avhopp så påpekar Tisell att förhoppningen är att de ska minska.

– Vi vill självklart att det ska vara ännu färre avhopp men det kanske blir lite svårt nu under corona.

LÄS MER:Campus Varberg vill få fler kvinnor till yrkeshögskolan

Fakta: Antagning och avhopp på yrkeshögskolan vid Campus Varberg

2018

Antagna elever: 186 Avhopp: 33

2019

Antagna elever: 197 Avhopp: 35

2020

Antagna elever: 198Avhopp: 25

På Campus Varberg finns även sex högskoleutbildningar. Dessa ingår inte i statistiken.

Källa: Campus Varberg

ANNONS