Flera stationer är bygga enligt gamla regelverk och saknar bland annat separata utrymmen för rökdykarkläder, vilket gör att farliga partiklar kan spridas i lokalerna efter en insats.
Flera stationer är bygga enligt gamla regelverk och saknar bland annat separata utrymmen för rökdykarkläder, vilket gör att farliga partiklar kan spridas i lokalerna efter en insats. Bild: Robin Aron

Ingen ny brandstation i Skällinge

Räddningstjänsten Väst tvingas pausa upprustningen av Skällinge brandstation efter hårda effektiviseringskrav. Men i Värö kan det bli renovering under år 2022.

ANNONS
LocationSkällinge||

Många av Varberg och Falkenbergs brandstationer är gamla och byggda när andra regler för arbetsmiljö gällde. Sedan 2012 pågår ett arbete med att reda ut huruvida några av stationerna ska rustas upp. I Skällinge såg det ut som att en helt ny station låg närmast till hands men nu finns risken att det inte ens blir en renovering. Räddningstjänstens kommunalförbund Varberg/Falkenberg har fått ett effektiviseringskrav från medlemskommunerna om 4,6 miljoner.

– Vår förbundsdirektör har fått i uppgift att utreda hur man kan anpassa verksamheten efter de nya ekonomiska förutsättningarna. Förstudien om Skällinge brandstation är pausad tills vidare, säger stabschefen Jens Christiansson.

ANNONS
– Bra lokaler och arbetsmiljö är alltid en fördel, även om det generellt inte är lätt att rekrytera deltidare, sägerJens Christansson, stabschef Räddningstjänsten Väst.
– Bra lokaler och arbetsmiljö är alltid en fördel, även om det generellt inte är lätt att rekrytera deltidare, sägerJens Christansson, stabschef Räddningstjänsten Väst. Bild: Annika Karlbom

I juni vet räddningsförbundet mer.

Kan det bli aktuellt att lägga ned stationen?

– Det finns inga beslut tagna mer än att pausa arbetet med förstudien tills direktionen beslutat om hur de förändrade ekonomiska förutsättningarna kommer att påverka verksamheten, säger Jens Christiansson.

I Värö har arbetet med att modernisera stationen däremot inte satts på vänt. En förstudie ska vara klar till våren för att tas med i budgetarbetet under hösten.

– Om allt går vägen ska vi börja bygga om eller bygga nytt under 2022 och 2023, säger projektledare Jenny Jakobsson.

Läs mer: Ny brandstation ska hjälpa rekryteringen

Läs mer: Nu startat arbetet med brandstationen

ANNONS