Per Hallberg, vd och ägare till Heurlins Lackering.
Per Hallberg, vd och ägare till Heurlins Lackering. Bild: Annika Karlbom

Ingen konkurs för Heurlins Lackering

Fordonsföretaget fick igenom sin begäran om att skriva ner skulderna med 60 procent. – Det är positivt såklart, säger ägaren Per Hallberg.

ANNONS
|

Varbergsföretaget Heurlins Lackering AB undvek till sist en konkurs. Tingsrätten har nu fattat beslut om att fastställa det ackord som företaget begärde in för drygt en månad sedan - det vill säga att skriva ner skulderna med 60 procent.

– Det här betyder att fordringsägarna får betalt med 40 procent. Resten av skulderna avskrivs och Heurlins har möjlighet att leva vidare som företag, säger företagets rekonstruktör Stefan Skeppstedt vid Ackordcentralen Väst.

Det var i mars som företaget, som lackar bildelar till fordonsindustrin, försattes i rekonstruktion. Coronapandemin har slagit hårt mot fordonsindustrin och som HN tidigare skrivit så drabbades även Heurlins Lackering genom att de miste majoriteten av sina uppdrag. I april varslades 69 anställda men den senaste tiden har många anställda kunnat komma tillbaka. För ägaren Per Hallberg var tingsrättens besked en lättnad.

ANNONS

– Det här är positivt naturligtvis och vi har kunnat anpassa oss till en ny situation, säger han.

Hur ställer sig fordringsägarna till det här beslutet?

– Vi har ju diskuterat det här en tid och det har väl varit ömsom vin, ömsom vatten. Det är många som har full förståelse för agerandet och är positiva till att vi finns kvar och att vi kan vara kvar som leverantör även i framtiden. Det är klart att vi har fått negativa reaktioner också. Men nu får de tillbaka 40 procent istället för kanske noll.

I dag ligger företagets produktionstakt på mellan 75 och 80 procent i jämförelse med hur det var före coronapandemin.

– Just nu ser det bra ut. Det enda som oroar mig är hur coronan kommer utvecklas och effekterna runt omkring. Jag låter kanske pessimistisk men jag tror inte coronan är riktigt färdig. Av de produkter som vi levererar hamnar kanske tre eller fyra procent i Sverige. Resten kommer till en slutkund i utlandet så vi är väldigt beroende på vad som händer i världen. Men som det ser ut nu så är organisationen anpassad för att klara av mer turbulens, säger Per Hallberg.

ANNONS

Enligt rekonstruktören Stefan Skeppstedt har nu företaget tre veckor på sig att betala av ackordet till fordringsägarna.

– Sedan är det bara att hoppas på att marknaden tar fart igen så att man inom fordonsindustrin får nya ordrar. Jag tycker att alla bör vara nöjda över det här beslutet - arbetstillfällen behövs och fordonsindustrin är viktig för Sverige, säger han.

LÄS MER:Skatteverket gav inget klart besked om Heurlins rekonstruktion

LÄS MER:Fordringsägarna måste backa 60 procent

LÄS MER:Heurlins har varslat 69 anställda

ANNONS