Inga krav på utbildad personal

Det finns inga krav på en formell vårdutbildning för vikarier inom hemtjänsten i Varberg. Alla vikarier genomgår dock ett par dagars utbildning och prövas i olika moment.

ANNONS
|

– Det största problemet i hemtjänsten är att vi inte har något underlag att rekrytera ifrån. Men det innebär inte att vi släpper in vem som helst, säger Anne-Christine Göransson, tf avdelningschef på Varberg omsorg.

Hon säger att alla får en introduktion och går bredvid ordinarie personal ett par dagar, vilket kan förlängas om man är osäker. Vikarier får utbildning i lyftteknik samt i hur dokumentationen ska skötas. Det finns en separat utbildning för medicinhantering som avslutas med ett test.

– Man får också utbildning i hur man hjälper till med den personliga hygienen, säger Anne-Christine Göransson.

ANNONS

Varför kan inte samma person komma hem till vårdtagarna?

– Om du har hjälp tre gånger per dag, säg på morgonen, klockan 16 och på kvällen, då blir det tre olika personer eftersom klockan 16 är precis då schemana byts av. Och på sommaren blir det lite annorlunda för det är många nya som ska introduceras.

Anne-Christine Göransson säger att alla som jobbar får ett detaljschema i telefonen om vad de ska göra hos varje vårdtagare.

– Du ska vara trygg med att de vet vad de ska göra hos dig. Du ska inte behöva förklara om och om igen vad de ska göra.

Vad tycker du om Björns situation?

– Jag kan inte lämna några kommentarer i enskilda fall och jag är inte insatt.

Vad tycker du om kommentaren att en "fyllegrej" skulle ha varit anledningen till Björns sjukhusvistelse?

– Det är inte ett okej bemötande, om det stämmer att det sades så.

Vart ska man vända sig, Björn säger att han ringer till kontoret men inget händer?

– Synpunkter kan lämnas hos enhetschefen, till personalen eller till kommunens kundtjänst. Om det är synpunkter som gäller vården kan man göra en anmälan till IVO, säger Anne-Christine Göransson.

ANNONS
ANNONS