Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Inga fler foodtrucks med fast plats i Varberg

Inom kort kommer det inte längre finnas fasta platser för matvagnarna i Varberg. Det innebär att de kommer behöva byta plats varje dag - en förändring som oroar flera av ägarna.

2014 öppnade familjen El Raai Rimas foodtruck, den första matvagnen i Varberg. Sedan dess har familjen på sex personer livnärt sig på att sälja mat till Varbergsborna.

– Det har gått bra fram till nu. Vi har byggt upp en stor kundbas och vi har haft bra kontakt med tjänstemännen, säger äldste sonen Anton El Raai.

Men under våren 2020 fick ägarna till Rimas och övriga matvagnar ett mejl. Där framkom att det från och med den 31 augusti inte längre kommer att finnas fasta platser för foodtrucks i Varberg.

– Vi fick höra att kommunen inte längre kunde ge ut tillfälliga bygglov och att vi skulle bli tvungna att bli en ambulerande matvagn om vi ville fortsätta sälja i Varberg, säger Anton El Raai.

Att vara ambulerande betyder att matvagnarna bara får stå på samma plats i en dag åt gången. Därefter måste de flyttas.

– Det är ett jättejobb för oss att flytta på vagnen. Det kommer kosta mer än det smakar. Vi måste koppla ut elen och då kan varorna i kyl och frys bli dåliga, säger Anton El Raai och fortsätter:

– Dessutom finns det inte el på flera av de ambulerande platserna så antagligen kommer vi behöva köpa en helt ny vagn. Jag har kollat upp det och priset ligger på 800 000 kronor

Funderar på att lämna kommunen

Det är inte bara Rimas ägare som drabbas av de nya reglerna. En annan matvagn är Zup burger som just nu står i Sjöallén.

– Vi har byggt upp vår verksamhet på denna platsen. När vi först startade här förra året trodde vi att vi skulle få stå kvar här lång tid framöver, säger grundaren Oscar Nilsson.

Han har börjat fundera på möjligheten att ställa sig i en annan kommun.

– Vi har varit i kontakt med Falkenberg för att se om vi kan vara där istället, säger Oscar Nilsson.

Anledningen till att matvagnarna inte får ha en fast position är att reglerna för tillfälligt bygglov har ändrats i plan-och bygglagen.

– Eftersom reglerna ändrats får vi nu endast ge tillfälligt bygglov i tre månader till nya företag i kommunen. Därför kan vi inte ha fasta matvagnar. Men att fler ambulerar kan också leda till att vi får fler verksamheter här i staden, säger Britt-Marie Svensson, handläggare vid det offentliga rummet i Varbergs kommun.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här